Появи се ново потенциално лечение за дефицит на лизозомна киселинна липаза, рядко чернодробно заболяване, което обещава да обърне опустошителните му ефекти, които водят до възпаление и дългосрочни здравословни проблеми. Пробивът може да предложи надежда на страдащите от болестта, предоставяйки алтернатива на ограничените и скъпи лечения, налични в момента, пише Knowridge.

Проучване, публикувано в списание Gastro Hep Advances, е установило, че определено лекарство, което вече се проучва за други цели, може да помогне за намаляване на вредното натрупване на мазнини в черния дроб, което е характерно за това заболяване.

Дефицитът на лизозомна кисела липаза (LAL), рядко генетично заболяване, се причинява от липсата или неизправността на критичен ензим, отговорен за разграждането на определени мазнини вътре в клетките. Тази дисфункция води до натрупване на мазнини в черния дроб, причинявайки тежко възпаление и допълнително увреждане.

В момента единственият наличен метод за лечение е ензимната заместителна терапия, която, въпреки че е полезна, е скъпа и само частично ефективна, според Иван Брадич, автор на изследването.

Скорошно проучване на учени е идентифицирало ланифибранор като потенциално ново лечение за това усложнение. При експерименти върху мишки е показано, че това лекарство намалява увреждането и възпалението на черния дроб, без да променя нивото на мазнините в него. Лекарството също така подобрява липидните профили на кръвта и увеличава производството на клетъчна енергия, което ги кара да предполагат, че може да бъде най-малкото ценно допълнение към съществуващите лечения, казват авторите.

Резултатите от това проучване отварят пътя към по-ефективни стратегии за лечение на хиляди хора в нужда, смятат авторите.

Продължаващото проучване на ефектите на ланифибранор може да доведе до разширени терапевтични възможности, потенциално подобряване на качеството на живот на хората, страдащи от това рядко, но тежко заболяване.

Тъй като научната общност продължава да проучва, изследователите са предпазливи оптимисти, че лекарството може в крайна сметка да се превърне в жизнеспособна и по-евтина алтернатива на съществуващите лечения, в очакване на по-нататъшни изпитвания и изследвания върху хора.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: ScienceAlert