Всяка година учените работят върху създаването на лекарства, които биха могли да предотвратят развитието на рак или да се борят с раковите тумори. Но този път, в ново проучване те изглежда се фокусират върху създаването на "универсален войник", който може както да убива ракови тумори, така и да предотвратява бъдещи рецидиви, пише Medical Daily.

Работата по новата ваксина срещу рак е извършена в лабораторията на Халид Шах в Бригам и женската болница, която е втората по големина учебна болница в Харвардското медицинско училище. Според водещия автор на изследването, той и колегите му се стремят да създадат ваксина, която не само може да победи раков тумор, но и да осигури на пациента дългосрочен имунитет срещу това заболяване.

По време на изследването учените са използвали живи терапевтични ракови клетки, а не инактивирани. Това е важно, тъй като последните имат ограничена способност да убиват туморни клетки, преди да предизвикат имунен отговор. А живите, за разлика от тях, са в състояние да проследяват туморите и да ги насочват конкретно.

Учените са тествали ефективността на техните терапевтични ракови клетки при отстраняване на глиобластом при мишки. Имайте предвид, че това е един от най-бързо развиващите се видове ракови тумори в централната нервна система, който се образува от поддържащата тъкан на гръбначния мозък и мозъка.

Изследователите установяват, че създадените от тях туморни клетки не само унищожават раковите клетки, но също така водят до подобрена преживяемост и дългосрочно обучение на имунитета. Екипът нарече разработената от тях ваксина „обещаваща клетъчна имунотерапия за солидни тумори“.

Според Шах основната задача на изследователите е била по същество да вземат ракови клетки и да ги превърнат в убиец на рак и ваксина. Изглежда, че са успели. Учените отбелязват, че са използвали генно инженерство, за да пренасочат раковите клетки.

Ще са необходими повече изследвания и тестове, за да се разбере как действа ваксината при хората. Въпреки това вече можем да кажем, че началото е обещаващо.

Превод: GlasNews