Учените твърдят, че са направили пробив, създавайки ваксина срещу всичките 20 известни вида грип. Той използва същата технология на месинджър-рибонуклеинова киселина (mRNA) като успешните Covid ваксини. 

Грипът мутира и текущата годишна инжекция се актуализира, за да осигури най-доброто съвпадение за вида, който циркулира, но вероятно няма да предпази от нови пандемични типове, предава BBC.

Новата ваксина предизвика високи нива на антитела при тестове върху порове и мишки, които могат да се борят с широк диапазон.

Антигените, които съдържа - безопасни копия на разпознаваеми частици от всички 20 известни подтипа на грипни вируси А и В - могат да научат имунната система как да се бори с тях и, надяваме се, с всеки нов щам, който може да предизвика пандемия, казват изследователите в списание Science. 

„Идеята тук е да имаме ваксина, която ще даде на хората базово ниво на имунна памет към различни грипни щамове“, каза д-р Скот Хенсли, един от учените зад работата в Университета на Пенсилвания. 

„Ще има много по-малко болести и смърт, когато настъпи следващата грипна пандемия.“

"Много обещаваща"

Пандемията от свински грип през 2009 г. - причинена от вирус, който прескочи различни видове, за да зарази и хората - беше по-малко сериозна, отколкото се опасяваха първоначално. 

Но се смята, че испанската грипна пандемия от 1918 г. е убила десетки милиони хора. 

Директорът на Института за глобално здраве и нововъзникващи патогени в болница Маунт Синай, Ню Йорк, Адолфо Гарсия-Састре, каза:

„Настоящите противогрипни ваксини не предпазват от грипни вируси с пандемичен потенциал. Тази ваксина, ако работи добре при хора, ще постигне това. 

„Изследванията са предклинични, в експериментални модели. Те са много обещаващи и въпреки че предполагат защитен капацитет срещу всички подтипове грипни вируси, не можем да сме сигурни, докато не бъдат направени клинични изпитвания върху доброволци.“ 

„Всичко това предполага потенциал за лесно и бързо конструирана универсална ваксина, която би могла да бъде от голяма полза в случай на пандемично избухване на нов грипен вирус.“, добави Естанислао Нистал, вирусолог от университета Сан Пабло.

 

Превод: GlasNews.bg