Често, когато неочаквани гости идват в къщата, може да бъде доста трудно да ги приемете. Тялото ни е нещо като дом и когато в него се трансплантира нов орган, тялото го възприема като чужд и може да се опита да го изгони, или по-точно да го отхвърли. Имунната система на тялото, която е като система за сигурност на дома, понякога може да атакува нов орган, защото го възприема като нещо чуждо. Но учените ще намалят риска от подобни събития до нула, пише New Atlas.

Хората, които получават нови органи, обикновено получават лекарства, които потискат имунната им система, така че новият орган да може да "пусне корени". Проблемът е, че с по-слаба система те могат да се разболеят по-лесно, защото телата им не могат да се защитят добре срещу микроби.

Но учени от Медицинския факултет на Университета в Питсбърг предложиха нова идея. Преди да се инсталира нов орган, пациентът се инжектира със специален вид клетки от човека, дарил органа. Това помага на тялото на пациента да разпознае новия орган като приятел, а не като непознат.

Този метод е тестван върху 15 души, които са получили парче черен дроб от друг човек. В допълнение, авторите наблюдават 40 други хора, които са претърпели същата операция, но без специалните клетки, за да видят разликата.

При хората, които са получили тези специални клетки, дори след една година е имало признаци, че телата им са приели по-добре новия орган. Това може да означава, че в бъдеще няма да се налага да приемат толкова много лекарства, за да поддържат имунната система на организма спокойна.

Новият метод работи по доста интересен начин. Тези специални клетки остават в тялото само няколко дни, но изпращат малки съобщения, които казват на тялото, че всичко е наред с новия орган. Това означава, че когато се появи нов орган, защитната система на тялото не преминава в състояние на висока готовност, което води до отхвърляне.

Д-р Ангъс Томсън , който играе ключова роля в проучването, казва, че ако нещата продължават да вървят добре, пациентите може да се откажат от лекарствата завинаги, което би било голяма победа.

Превод: GlasNews.bg Снимка: Getty Images