Дефицитът на магнезий възниква, когато тялото ви не получава достатъчно от това важно хранително вещество. И ако имате ниски нива на магнезий за дълъг период от време, това може да предизвика определени заболявания и усложнения.

Магнезият играе важна роля в организма, особено в работата на сърцето, мускулите и бъбреците. Той помага за регулиране на нервната и мускулната функция, балансира кръвната захар и произвежда протеини, кости и ДНК. Продължителната хипомагнезиемия (липса на магнезий) може да причини високо кръвно налягане, диабет тип 2, остеопороза и мигрена. Yahoo пише за това.

Повечето хора получават достатъчно магнезий от нормалната си диета. Този минерал може да се намери в обичайните храни: бобови растения, зелени листни зеленчуци, семена, пълнозърнести храни или кисело мляко. Нивата на магнезий обаче могат да бъдат ниски поради различни здравословни състояния, прекомерна консумация на алкохол или прием на определени лекарства.

Препоръчителното дневно количество магнезий варира в зависимост от възрастта, пола и дали сте бременна или кърмите. Средният възрастен се нуждае от 320-420 милиграма (mg) магнезий на ден.

Ако сте в ранен стадий на магнезиев дефицит, вашите симптоми може да са доста леки.

Умора и слабост

Хипомагнезиемията означава, че на тялото ви липсват основни хранителни вещества. Това може да ви накара да се чувствате уморени, особено в ранните етапи на магнезиев дефицит.

Магнезият също играе роля в метаболизма. Метаболизмът е термин, който обединява всички химични процеси, които протичат в човешкото тяло, за да го поддържат живо. Когато в тялото ви липсва магнезий, метаболизмът ви може да се промени, което ви кара да се чувствате смазани от умора.

Снимка: Freepik

Прогресиращи симптоми

Магнезият играе важна роля за функционирането на нервите, мускулите и сърцето. Помага за транспортирането на калций и калий през клетъчната мембрана. Този процес е важен за:

  • провеждане на нервни импулси;
  • мускулна контракция;
  • регулиране на сърдечната честота.

Когато тялото ви не получава достатъчно магнезий, то няма достатъчно от него, за да изпълнява тези функции, което може да повлияе на вашите нерви, мускули и сърце.

Изтръпване

Магнезият помага за провеждането на нервните импулси. Ниският магнезий може да причини изтръпване. особено в краката и ръцете. Изтръпването може да доведе до намалено усещане, което може да увеличи вероятността от нараняване на изтръпналата част от тялото. Ако почувствате изтръпване, Вашият лекар може да препоръча упражнения.

Изтръпването може да бъде симптопм на по-сериозни или хронични заболявания. Ако изпитвате постоянно изтръпване или изтръпване, говорете с Вашия лекар, за да може да оцени симптомите Ви и да назначи допълнителни изследвания.

Снимка: Freepik

Мускулни спазми

Тъй като магнезият помага за контролиране на мускулните контракции, ниските нива на това хранително вещество могат да затруднят движението на мускулите. Може да получите неволни мускулни контракции. Понякога хората с магнезиев дефицит могат да получат конвулсии (внезапни, неравномерни движения).

Нарушен сърдечен ритъм

Тъй като магнезият помага за регулиране на сърдечния ритъм, неговият дефицит може да доведе до неправилен сърдечен ритъм (аритмии).

Дефицитът на магнезий може също да доведе до спазми на коронарните артерии. Спазъм на коронарната артерия е внезапно стесняване на сърдечните артерии, което може да се почувства като смазваща болка в гърдите. Болката може също да се разпространи към челюстта или ръката.

Снимка: Freepik

Гадене и повръщане

Ако имате дефицит на магнезий, може да почувствате гадене, повръщане или загуба на апетит.

Можете да получите повече магнезий, като приемате магнезиеви добавки и добавяте към диетата си повече богати на магнезий храни. Въпреки това, симптоми като гадене, повръщане и загуба на апетит могат да затруднят консумацията на храна или добавки.

Ако имате симптоми на магнезиев дефицит, трябва да говорите с Вашия лекар. Той ще провери вашите нива на магнезий и ще препоръча възможности за лечение.

Превод: GlasNews.bg