Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона, което е много добра новина за всички нас. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на пресконференция.

"Искаме да ви информираме за няколко неща. Едното от тях е актуалната епидемиологична обстановка в страната", каза министърът.

Той подчерта, че тя се подобрява за радост както по отношение на броя на заразените, така и по отношение на броя на хоспитализациите, на смъртността.

„Епидемичната кривата стигна ниво почти равна на 500. Това чакахме от няколко седмици”, заяви проф. Мира Кожухарова.

Връх на вълната е бил на 4 ноември, когато е била регистрирана заболеваемост от 728,3 на 100 000 население.

„Към момента кривата много рязко спада. Това е добрата новина”, каза Кожухарова.

Здравните власти отчетоха положителен резултат от зелените сертификати. Именно благодарение на тях е имало висок процент на хора, които се тестват.

„Това има много положителен резултат в епидемична вълна, защото се хващат случаите”, обясни проф. Кожухарова.

По думите й над 25% е ваксинираното население към момента у нас.

МЗ взе решение, като благодарност за това, което проф. Кожухарова е направила, да я награди със златен медал.

 

"Да ви запознаем с някои нови моменти, свързани с противоепидемичните мерки в страната и граничния контрол. Знаете, че от 1 декември влиза в сила нов цикъл на извънредна епидемична обстановка. Правителстовто я удължи с четири месеца. Това налага издаването на нови заповеди. Те са издадени. Има някои корекции, които сме направили в тях и искаме да ги представим на вашето внимание и да отговорим на въпроси, ако имате такива", заяви още здравният министър.