Ябълковият сок и сокът от червена боровинка често заемат централно място, когато става въпрос за здравословни сокове, така че хората са склонни да пренебрегват мощния сок от нар. Сокът от нар обаче съдържа мощна смес от хранителни вещества, която, когато се консумира умерено, има много ползи за здравето. Всъщност нарът се смята за един от най-добрите плодове с лечебни свойства. Дори проучвания доказват полезните ползи от сока от нар. За това пише Health Shots.

Съдържа антиоксиданти

Сокът от нар има противовъзпалителни свойства и антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на рак и други заболявания. Проучване, публикувано в списанието Advanced Biomedical Research, е установило, че сокът от нар може да намали "оксидативния стрес, свободните радикали и липидната пероксидация". Установено е също, че може да предотврати растежа на клетките и има антиканцерогенни ефекти.

Снимка: Freepik

Подпомага здравето на сърцето

Диетологът Свати казва, че пиенето на сок от нар в малки количества може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Съдържа полифенолни съединения, които помагат за здравето на сърцето. Проучване показва, че пиенето на сок от нар помага за намаляване на честотата на болката в гърдите, която е симптом на сърдечно-съдово заболяване.

Полезен за здравето на бъбреците

Нарът съдържа калий, който може да намали риска от камъни в бъбреците и да подобри здравето на бъбреците. Проучванията показват, че диета, богата на антиоксиданти, също помага за защита на бъбреците, а сокът от нар е богат източник на антиоксиданти.

Защо е важно да пиете доматен сок в самолета

Снимка: Freepik

Помага за контролиране на кръвното налягане

Сокът от нар съдържа сложни въглехидрати, които помагат за подобряване на серумните нива на желязо и понижаване на кръвното налягане. Редовната консумация на тази напитка може да намали риска от развитие на хипертония.

Насърчава загубата на тегло

Нарът е богат на фибри и е нискокалоричен плод, което го прави чудесен вариант за тези, които се опитват да отслабнат. Освен това съдържа полифеноли, които спомагат за ускоряване на метаболизма. Според експерта помага и за предотвратяване на различни заболявания, като контролира теглото ви.

Повишава имунитета

Често ли боледувате? Нарът може да ви помогне да се преборите с тези проблеми, като засили имунната ви система. Сокът от нар, богат на антиоксиданти и витамин С, помага за укрепване на имунитета и предотвратяване на заболявания.

Снимка: Freepik

Подобрява плодовитостта

Знаете ли, че нарът може да стимулира здравословно сексуално желание и да помогне за производството на фолиева киселина, която е от съществено значение за зачеването? Освен това съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за увеличаване на притока на кръв към матката и да подобрят състоянието на лигавицата на матката, което е важно за здравата бременност.'

Кое е най-доброто време за пиене?

Най-добре е да пиете сок от нар сутрин. "Повечето от хранителните вещества се усвояват, когато стомахът е празен. Ето защо е по-добре да пиете сок от нар сутрин на празен стомах, отколкото по всяко друго време на деня", казва консултантът диетолог Свати.

Въпреки че консумацията на сок от нар в умерени количества е полезна за здравето, консумацията на твърде много от него може да доведе до проблеми. Бременните жени не трябва да използват екстракт от нар, защото може да съдържа кората на плода, което не се счита за безопасно. Хората с диария също трябва да избягват консумацията на сок от нар или екстракт от нар. Хората, приемащи АСЕ инхибитори - лекарства, използвани за контролиране на високо кръвно налягане, лечение на сърдечна недостатъчност и предотвратяване на увреждане на бъбреците при хора с диабет - също трябва да го избягват.

Обичан сок помага в битката с килограмите след зимата

Снимка: Freepik

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

Превод: GlasNews.bg