Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че ако се наложи – България ще оборудва една болница само за болни от коронавирус.

Той все пак уточни, че към момента в лечебните ни заведения все още има резервни легла за заразени с коварната пневмония.

"В сравнение с началото на пандемията нещата са много различни и като брой легла, които могат да посрещнат болни. Болните вече са около 850 и никъде нямаме отказ за приемане на пациенти в болница. Никой няма да остане на улицата. Ако трябва ще оборудваме една болница само за коронавирус. Проблемът е по-скоро в недостига на персонал. Обмисля се като ситуация, в която няма да има къде другаде да се настаняват заразените. Резервни легла още има. Запълнен е капацитетът на 50%, но резервът не е на всички места. Ако има достатъчно хора, които трябва да се приемат, ще се направи такава болница. Това е краен вариант и е добре да има подготвеност", заяви Кунчев.

4 области помпат заразата с COVID-19 у нас. Вижте кои са те!

Той обяви, че РЗИ-тата в страната си търсят доброволци.

"След първата вълна на съпричастност сега почти няма такива. Системата е затруднена, но няма откази за прием на пациенти. Проблемът е, че е много неравномерно разпределен коронавирусът. В много области като Благоевград, където имаме близо 100 заразени, има и 2-3 области като Монтана и Враца, където няма нито един заразен. Системата ще се справи, но това не помага много на най-засегнатите области като Варна, Пазарджик, Смолян и Благоевград", добави той.

Главният държавен здравен инспектор предупреди още, че никой не може да каже какво ни очаква.

"Следя и водещите центрове в другите страни и няма прогнози. СЗО признава, че не трябва да се правят прогнози, защото няма научна база. Тенденцията показва, че през последната седмица имаме намаление с 20% за България и увеличение със 162% за Гърция. Вълната на Балканите малко утихна, но продължава да расте в западноевропейските страни. Най-високата ни позиция беше 3-о място в ЕС, но сега сме около 5 - 6 място. Започна повишаването в другите страни", посочи той.

Според него мерките (дистанция, дезинфекция, дисциплина) не се спазват и това е довело до по-мощното повишаване на случаите у нас.

"Глобите няма да помогнат. Няма контролна система, която да е навсякъде и да вижда всичко, а и много трудно отделяме ресурс, който и това да прави. Много са глобите, които са наложени, но това не променя нещата. Хората не спазват елементарните мерки", настоя Ангел Кунчев.

Нов скок на новозаразените! Минаха 300, има и жертви!