Новият здравен министър проф. Костадин Ангелов представя приоритетите си и мерките в подкрепа на работещите на първа линия срещу COVID-19.

Отпускат допълнителни над 250 млн. лв. за системата на българското здравеопазване. Ще има увеличение на заплатите на медиците. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"В тази връзка, до края на 2020 година в българското здравеопазване ще влезе допълнителен ресурс от четвърт милиард лева както следва: 

Разходи за персонал, които са насочени за повишаване на трудовите възнаграждения на служителите на първа линия - 30% за 5-те месеца на 2020 година, като тази мярка осигурява едно добро заплащане на хората, които са на първа линия и гарантира нейната устойчивост и през 2021 г.

Става въпрос за допълнителни 12,4 млн. лева. Това ще рефлектира върху 6000 човека. Те са следните - 2468 човека, които работят в регионалните здравни инспекции, 203 служители от Центъра по заразни и паразитни болести и т.н.", каза той.

"11,3 млн. лева се отпускат допълнително в бранша, като от тях 9,5 млн. ще бъдат допълнително отпуснати на 44 лечебни заведения, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, включително такива с коронавирусна инфекция.

Очаквайте подробности!

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО