Не е тайна, че нашата диета може да повлияе на това как изглеждаме. Но това се простира далеч отвъд мащабите, които може да си представим.

Рафинираните въглехидрати - въглехидрати, които са силно обработени по начини, които обикновено премахват голяма част от тяхната хранителна стойност - представляват приблизително 42 процента от дневната консумация на калории в САЩ, според данни от Американската медицинска асоциация. Висококачествените пълнозърнести храни и плодове, междувременно, представляват само 9 процента, пише Newsweek.

Тези "нискокачествени" въглехидрати са свързани с неблагоприятни последици за здравето, като затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Но те могат да бъдат свързани и с немедицински черти, като привлекателността.

„Въпреки че ефектите на рафинираните въглехидрати върху определени хормони са добре документирани, по-малко известно е, че половите хормони също могат да бъдат засегнати“, каза в изявление Клер Бертикат, изследовател от френския университет в Монпелие.

„Някои черти, като привлекателността на лицето, се влияят от половите хормони“, продължи тя. „По този начин възможността за разкриване на неизследвана досега връзка между консумацията на рафинирани въглехидрати и привлекателността беше много привлекателна.“

В доклад, публикуван в онлайн списанието PLOS One, Berticat и нейните колеги са изследвали 104 възрастни мъже и жени. На участниците беше дадена закуска с висок гликемичен индекс - богата на рафинирани въглехидрати, за които е известно, че повишават нивата на кръвната захар - или закуска с нисък гликемичен индекс - богата на нерафинирани пълнозърнести храни и протеини.

Участниците бяха помолени да попълнят въпросник, за да оценят типичните си хранителни навици, за да разберат колко често обикновено ядат рафинирани въглехидрати (т.е. тяхната "хронична" консумация).

„Чрез провеждане на контролирани експерименти, при които участниците са консумирали закуска с висок или нисък гликемичен индекс, ние имахме за цел да изолираме непосредствените ефекти от консумацията на рафинирани въглехидрати“, каза Бертикат. „Този ​​подход ни позволи да разберем както непосредствените, така и хроничните ефекти от приема на рафинирани въглехидрати върху привлекателността.“

Два часа след диетичната интервенция допълнителна група доброволци бяха помолени да оценят привлекателността на лицето на участниците.

„Открихме, че консумацията на рафинирани въглехидрати, кратковременна или хронична, влияе върху привлекателността на лицето“, каза Бертикат. Тези констатации са независимо от индекса на телесна маса на индивидите.

След това изследователите анализираха как следобедните закуски с висок гликемичен индекс влияят върху привлекателността на лицето. „Открихме, че резултатите се различават, поне за мъжете, в зависимост от различните хранения за деня (закуска, следобедна закуска и междинна закуска)“, каза Бертикат.

Всъщност жените са склонни да намират мъжете за по-привлекателни след следобедна закуска с висок гликемичен индекс.

„Различното въздействие на различните ястия върху привлекателността подчертава сложността на диетичните влияния върху физиологията“, каза Бертикат. „Следобедната закуска задоволява истинската нужда от храна за мнозина. Води до спад в нивата на плазмената глюкоза и инсулин, мотивирайки храненето. Мъжете, които консумират леки закуски с висок гликемичен товар през това време, може да изглеждат по-привлекателни поради незабавното повишаване на глюкозата.“

Същите резултати обаче не са наблюдавани при жените. „Наблюдавахме разлики в това как мъжете и жените реагираха на различни ястия“, каза Бертикат. "Тъй като физиологията и метаболизмът са дълбоко различни между мъжете и жените, половите разлики не са неочаквани."

Важно е да се отбележи, че това проучване разглежда сравнително малка група хетеросексуални, бели индивиди и следователно може да не е представително за цялото население. Също така е трудно да се изолира биологичната привлекателност от обществените стереотипи и очаквания. Резултатите обаче предлагат изкушаващи прозрения за широкообхватните ефекти на нашите диети върху нашия външен вид и физиология.

„Нашите констатации служат като убедително напомняне за широкообхватното въздействие на диетичните избори не само върху здравето, но и върху черти с особено социално значение, като например привлекателността на лицето“, каза Бертикат. „Изследването на това как консумацията на рафинирани въглехидрати може да повлияе на други черти, повлияни от половите хормони, може да предостави ценна представа за сложното взаимодействие между диетата, биологията и социалното поведение.“

Превод: GlasNews.bg