В Евросъюза вече в действие дигиталният имунизационен сертификат. Ще важи във всички държави от ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Какво точно представлява дигиталният сертификат?

Той доказва, че сме изцяло ваксинирани или сме прекарали К-19. Издаденият от националните здравни органи баркод след това може да се сканира в мобилно приложение на телефона. Който няма смартфон, може да използва сертификата и на хартиен носител.

Страните от ЕС са предоставили уверения, че притежателите на въпросния сертификат по принцип няма да бъдат принудени да излизат в карантина или да се тестват за Ковид при влизане в съответните държави.

На кои други места вътре в тях сертификатът ще дава предимства - например при почивки, излети или покупки - ще решават отделните държави сами за себе си. Притежателите на сертификата, които влизат в България или Полша, си спестяват 10-дневна карантина.

В кои случаи съществуват все още проблеми?

Проблеми съществуват по отношение на прекаралите вируса. В Германия те се нуждаят от два сертификата - един, че са прекарали болестта, и друг, удостоверяващ направена еднократна ваксинация, която е необходима шест месеца след заболяването. Първият от тези два сертификата засега все още не може да се качва върху мобилните приложения. Германия поне засега не е осигурила нужните за целта технически предпоставки, предаде "Дойче Веле".

Какви данни са запаметени в дигиталния сертификат?

Сертификатът съдържа следните данни: име, дата на раждане, датите на ваксиниране, името на ваксината и номера на партидата. Тези данни остават запаметени само локално - на смартфона, а не в единна база данни.

Кои ваксини се признават?

Признават се само ваксини, които са одобрени за ползване в ЕС. Руската ваксина Sputnik не спада към тях. От хората, ваксинирани с нея, поне в Германия се изисква отрицателен тест за К-19 на влизане в страната.

Мога ли да пътувам с отрицателен тест, вместо със сертификат?

Да, възможно е. Дигиталният сертификат има за цел да облекчи свободното придвижване в рамките на ЕС, но не е задължителна предпоставка за пътуване.