Напредналата чернодробна цироза може да повиши амоняка в кръвта до опасни нива, но пропускането на месо по време на хранене помага за намаляването му, показват нови изследвания.

„Беше вълнуващо да установим, че дори малки промени в диетата, като например едно хранене без месо от време на време, са от полза за черния дроб, като понижат вредните нива на амоняк при пациенти с цироза", казва водещият автор на изследването д-р Джасмохан Баджадж, гастроентеролог от Университета „Вирджиния Комънуелт" в Ричмънд, САЩ.

Както обяснява изследователският екип, бактериите в червата автоматично генерират амоняк, тъй като помагат на организма да смила храната. При хората със здрав черен дроб органът поема този амоняк и го изпраща към бъбреците, където се отделя безвредно чрез урината.

Цирозата обаче нарушава способността на дроба да преработва амоняка, така че той се натрупва по токсичен начин.

Амонякът може дори да стигне до мозъка и да предизвика объркване или делириум, отбелязват изследователите. Това се нарича чернодробна енцефалопатия и без лечение може да доведе до кома и смърт.

Храненето играе голяма роля в тези процеси, тъй като модерните диети с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на месо и въглехидрати повишават нивата на амоняк, произвеждан от червата.

Какво става, ако от храненето се изключи виновник като месото?

В новото проучване са участвали 30 души, които консумират месо и се лекуват от цироза в Университетския медицински център в Ричмънд. Пациентите били помолени да ядат три вида кюфтета: Единият бил направен от смес от свинско и говеждо месо, другият - от вегетариански заместител на месото, а третият бил вегетарианско кюфте от боб.

Нивото на протеин в трите вида кюфтета било еднакво - около 20 грама. Хората консумирали кюфтетата с нискомаслен картофен чипс и пълнозърнесто хлебче, без никакви гарнитури.

Няколко часа след храненето д-р Баджадж и колегите му използвали специфични аминокиселинни маркери в кръвта, за да измерят нивата на амоняк в кръвообръщението.

Екипът установява, че пациентите, които са се спрели на бургера с месо, са имали по-високи нива на амоняк в кръвта от тези, които са консумирали някой от бургерите на растителна основа.

Разбира се, изследваната група е била много малка, затова екипът от Ричмънд подчертава, че резултатите са предварителни. Все пак те смятат, че не може да навреди на лекарите да предадат новите открития на пациентите с цироза и да ги насърчат да се откажат от месото.

Резултатите са публикувани тази седмица в сп. Clinical and Translational Gastroenterology.