Представете си ситуацията: прибирате се у дома след дълъг работен ден или пазаруване, вие сте уморени и ужасно гладни. Има малко масло в хладилника и няколко парчета хляб на масата. Решавате да си направите сандвич, намазвате маслото на хляб и сега сте готови да го изядете, но сандвичът се изплъзва от ръцете ви и пада на пода.

Каква е ползата от яденето на изсъхнали сополи - ново сензационно откритие

Този лош късмет може би се е случвал на всеки един от нас поне веднъж. Какво да правим? Безопасно ли е да изядем хляба, паднал на пода? Това е, което днес ще ви разкажем!

Правила за хигиена

Има едно доста популярно твърдение наречено правилото на пет секунди, според което, ако бързо вземете храна от пода, все още можете да я ядете. Това, разбира се, е красива история, но дали е съвсем вярна?

През 2003 г. студентка от Харвардския университет проведе проучване, за да провери правилото за пет секунди. Тя интервюира няколкостотин души, за да получи мнението им. Резултатите от проучването показали, че 70% от жените и 56% от мъжете смятат, че можете да изядете храната, ако бързо я вдигнете от пода.

Пазете се от домашни отравяния!

Тези хора са били сигурни, че в рамките на 5 секунди вредните бактерии просто нямат време да „се закрепят” към храната. Оказа се също, че хората по-често вдигат сладкиши и бисквити от пода. Целта на проучването обаче не била да се намери мнението на хората, а да се разбере дали това правило работи.

Студентката и колегите ѝ взеха проби от етажите на кампуса, кафенета и лаборатории. Анализите показват, че подовете са достатъчно чисти и не съдържат вредни бактерии.

Това означаваше, че е напълно без значение колко храната ще остане на пода,  но няма да стане опасна, тъй като подът е бил чист.

Това обаче е резултат, който показа тестове с чист под. Изследователите не спират и продължават с опитите. Те решили да проведат още един експеримент: малко количество бактерии от E.coli били нанесени на пода. После пуснали храна там. Бактериите били върху храната само след няколко секунди. Така че правилото за пет секунди било опровергано.

Било проведено проучване, за да се установи колко бактерии се предават за 5 секунди и дали има разлика между храната, която лежи на пода за няколко секунди, и тази, която е лежала в продължение на няколко минути. Отново на пода са били поставени бактерии и след това там е била хвърлена храна.

Учените експериментирали с поставяне на хляб на пода за 5, 30 и 60 секунди. Установено е обаче, че броят на бактериите в храната не зависи от това колко време тя остава на пода.

Откриха 5 щама смъртоносни супербактерии на борда на МКС

Но това не е всичко, което учените са открили по време на експеримента. Оказа се, че повърхността също е важна. Например, един килим предава на храна по-малко бактерии, отколкото плочки и дърво. Така че всъщност няма значение колко храната е на пода, замърсяването на самата повърхност и областта на контакта ѝ с храната са по-важни. Следователно правилото за пет секунди не работи.

Разбира се, също така е много важно къде точно е подът, на който пада храната. Ако това е вашият дом, тогава вие сами можете да прецените неговата чистота. Но ако това е обществено място, тогава е по-добре да не докосвате падналата храна с ръцете си, не знаете какви бактерии живеят там.

Така че възможно ли е да се яде храна, която е паднала на пода? Определено е трудно да се каже, това е като да играеш руска рулетка. Ако на пода няма бактерии, дори и храната да е лежала там няколко минути, нищо страшно няма да се случи. Ако обаче там има вредни бактерии, храната ще бъде развалена веднага.

Само 0,1% от бактериите са достатъчни, за да направят човек болен, макар че вероятността опасните бактерии да се намират на всички повърхности в един ред е изключително малка. Ние рискуваме много повече, когато ядем сурова храна или не си мием ръцете. Така че зависи от вас./ Zdrave.to