Нека да дойде този Омикрон, да видим как ще понесе той на българското население. Засега го няма, прогнозата ми беше, че ако не дойде до Никулден, ще си изкараме едни спокойни празници, пък после ще видим, настоя пред bTV математикът проф. Николай Витанов.

Според него системите за регистрация на новите щамове засега не засичат Омикрон, което значи, че или го няма още у нас, или случаите са единични и за момента не оказват влияние.

Математик с прогноза: Омикрон вече е дошъл в България

Какво да очакваме на базата на данните от Южна Африка?

"Този вариант ще се разпространи по-бързо от Делта. Той ще се бори за доминация и ще я постигне. Той ще влезе, няма как да го спрем. Така че в първата седмица на февруари ще сме на средата на проблемите с Омикрон", категоричен бе Витанов.

По думите му и четвъртата ковид вълна още не е отминала, макар че "днес имаме добре новина - вторник е и заразените са под 2000".

За ден 102 ковид жертви отгоре – 152-ма са! Гоним 30 хил. починали от вируса

"Преди време в едно интервю казах, че ваксинацията ще стигне с 30% и след това ще трябва да бъдат взети допълнителни мерки останалите да бъдат убеждавани да се ваксинират. Какви мерки има сега, ние никога не сме имали пълен локдаун", отсече професорът.

Според него Омикрон ще ни постави на изпитание, защото ще има много заразени, но какви мерки ще се въведат, е въпрос на здравното министерство.

"Като най-голям град София ще е най-засегната от Омикрон, Варна вероятно ще е по-ударена от Пловдив. Най-слабо ще са засегнати Ямбол, Кърджали, Разград", разясни той.

Математикът прогнозира и ръст на заразените след коледните празници, вероятно той ще е около Ивановден.

Омикрон се разпространява с "феноменална скорост"