"Обстановката у нас е спокойна все още. Не така е в западна Европа. виждате го от картата на риска. Виждате, защо президентът Макрон взима мерки. Покрай нас е и добре и лошо. Гърция е ясна. Не е добре, че и Турция почва полека да поддава. Другите сме още в зелената зона. За нас това ще продължи още някое време. Следете обаче тази карта. И имайте наум - падне ли Германия, неприятностите бързо ще дойдат при нас", написа във Facebook математикът Николай Витанов, който бе член на разформирования НОЩ.

"Сега за нас. Спокойно, вълната още е зад хоризонта, но надигането се усеща вече, нали. Базовото репродуктивно числа днес е 0.903. Както и очаквахме, падна под 1, но тази радост ще е временна. Броят на активните случаи падна под 7 500. Това също се очакваше. Ако успеем да слезнем и под 7 000 ще се радваме на последната си победа за лятото.

Делта вариантът стигна до още един наш град

Стойностите на индикаторите за смяна на тренда все още са ниски, на места са много ниски. За страната индикаторът е 20 пъти под критичната стойност. С други думи, спокойствието още е тук и ще е така до края на седмицата. Който е на почивка, да си почива спокойно, но ако е възможно, не се ръчкайте в претъпкани заведения. Който пътува - картата на риска му е в помощ.

Сега, да припомня някои неща. Зоната на хаоса е между 100 и 500 случая на ден. Влязохме в нея. Тя се характеризира със подскоци нагоре - надолу в броя на новите случаи както за страната, така и по области. Има обаче тренд - нагоре към нарастване на броя на случаите. Много е важно да се задържим максимално дълго време тук. Защото в тази зона контрол на клъстерите все още е възможен.

Благоприятният сценарий отива на дестабилизиране. Вече поздравих една група хора затова, че с геройски усилия ще го дестабилизират. Гледайте как за четвърти път, теорийките им, с които се мъчат да оправдаят поведението си, изтичат в тоалетната.

Три пъти са те ударили с чука по главата и ти подлагаш глава за четвърти път. Що за глава е това - дебела глава, много дебела глава, дебела кратуна, още по-дебела кратуна или още по-най-дебела кратуна, преценявайте сами.

Делта вариантът набира скорост. Ваксинираните и преболедувалите да са спокойни

Тяхна си работа. Моята задача бе да предупредя - предупредих. Целенасочено предизвиках огромния хейтърски рев, за да няма хък-мък после. Дали предупреждението е било навреме и основателно - гледайте и преценявайте", пише още той.

"Ако има нещо, което не мога да разбера, е как някои хора си причиняват проблеми и въвличат и целия народ в тези проблеми. Какво ви струваше да внимавате и да не наривате тоя вирус в държавата. Говорих, говорих - не го правете, ще дестабилизирате благоприятния сценарий посред лято. Насреща - а-ха-ха, чака рака, Витанов лош, защото говори за дебели кратуни. Ний, нас вирус не ни лови и ваксина не ни трябва.

Да, лош е Витанов, много е лош. Наблюдавайте сега, как теорийките ви изтичат в тоалетната. И помнете - ако в края на август сме под 1500 нови случая на ден, значи сме се справили добре. Защо ли ви го казвам? Е, който наистина разбира от теория на вероятностите и статистика, се сеща", заключава матматикът.

Делта вариантът на вируса протича без специфични симптоми