Когато си представяме еволюцията на един вид в опасна среда, където храната е оскъдна, да спим през една трета от времето изглежда непродуктивно и опасно. По всяко време на този период на несъзнателност (ако можем да го наречем така) животното може да бъде нападнато и разкъсано от хищник. И не забравяйте: хората също са животни. Спорно е дали сме еволюирали, за да пестим енергия. Всъщност има много доказателства, които сочат, че повечето животни изгарят почти толкова калории по време на сън, колкото и когато са в будно състояние.

Изглежда, че съвременните технологии са успели да разкрият много за това как спим (как сънуваме, какво прави мозъкът по време на сън и т.н.), но още не са успели да отговорят на много въпроси, свързани със съня. Ето някои факти за мистериозния свят на съня.

Според принципите на еволюцията

Единственият извод, до който може да се стигне, е, че ползите от съня са надхвърлили риска животното да бъде застигнато от хищник, докато е в несъзнателно състояние.
Въпреки че има много неща за съня, които не са изяснени от науката, има много неща, които са известни. Сънят е свързан с обработката на паметта, емоционалната стабилност и цикъла на "прочистване" на мозъка.

Циркадните ритми

Земният ритъм влияе на циркадните ритми на почти всички животни. Това се отнася дори за слепите видове, които живеят под земята.

Фатално наследствено безсъние

Съществува изключително рядко заболяване, наречено фатално фамилно безсъние, при което около средната си възраст много членове на семейството изпитват странни симптоми като изпотяване, треперене и безсъние. Заболяването се причинява от генетична мутация, която води до натрупване на протеини в мозъка, увреждащи таламуса, който контролира превключването между будност и сън. Сънят става почти невъзможен, пише БГНЕС. Без сън страдащите от фатално фамилно безсъние изпадат в нещо като будна кома. От появата на симптомите те рядко живеят повече от една година.

Защо липсата на сън убива хората още е загадка

Въпреки че има много теории за това защо хората се нуждаят от сън, няма солидни доказателства, които да сочат защо липсата на сън би ви убила. Факт е обаче, че хората и повечето други животни трябва да спят през голяма част от живота си, за да оцелеят, въпреки че никой не знае защо. Най-дългото време, прекарано в будно състояние, е продължило 11 дни. Към края здравето на будуващия започнало да се влошава - той страдал от промени в настроението, влошаване на когнитивните функции и дори халюцинации. Независимо от това, той се възстановил в рамките на един или два дни и нямал никакви дългосрочни здравословни проблеми след това. Оказва се, че при хората, лишени от сън, се наблюдава т. нар. микросън, при който части от мозъка могат да заспят, докато човекът е буден. И така, може ли само лишаването от сън да убие здрав човек? До каква степен мозъкът може да се възстанови с микросън? Отговорите на тези въпроси все още са неизвестни.