Най-влиятелната медия в Италия "La reppublica" излезе с разтърсваща информация за България и хаоса, създаден от служебното правителство в битката с пандемията.

"Имаме заповед да не говорим с журналисти, не можем да кажем нищо...". Лекарят със синьото палто е на път да си тръгне, в съответствие с българското правителство, което дни преди изборите крие най-тежката здравна криза в България.

"Тук в Пирогов ковид  пациентите заемат три етажа. Всеки ден пристигат нови, специализираният персонал, който знае как да ги лекува, не е достатъчен. Наложи се да пренастроим три интензивни стаи за интубиране и вентилация на пациентите. Почти няма свободни легла. В едно от отделенията преброих петдесет пациенти, общо имаме повече от сто и петдесет, но никой не дава сигурна информация", пише изданието.

Материалът на "La reppublica" продължава така:

"Болница "Пирогов" в центъра на София заема десететажна сграда с фасада, оградена с червена рамка. Има най-добре оборудваната спешна помощ в страната. Отвън има 23-ма души на опашка за ваксината, други 12 чакат резултата от бързия тест. Главният вход е разделен на две врати, на едната пише "Covid", но влизате и излизате, без да обръщате много внимание на пътеките. Вътре Пирогов изглежда на 70-те години: стените трябва да бъдат варосани, клиниките са остарели, някои инвалидни колички са паркирани по стълбите. Няма социално дистанциране, но всички - пациенти и медицински персонал - носят маски. В България, където само 22% от населението е ваксинирано с двойна доза, където 33% все още вярват, че Covid е малко повече от грип и 40% от личните лекари са No Vax, не се приема за даденост.

Авторите от "La reppublica" акцентират, че за пръв път седмичният брой на смъртните случаи, свързани с COVID, надхвърли хиляда (1087), смъртността на милион жители е най-високата на планетата, инфекциите са се увеличили, броят на лекарите, медицинските сестри и заразените парамедици достигна 16 269, интензивното лечение (760 пациенти) е наситено и болниците са принудени да преустановят приема и операциите за хора без COVID.

Главният лекар на "Пирогов" Георги Георгиев казва: "Трябва да се интубират 30% от пациентите. Изживяваме едни от най-трудните времена, плащаме от гледна точка на психическото и физическото здраве. Изтощени сме, извън всякакви граници".

Сега българското правителство е поискало спешна помощ от други страни от ЕС, а слухът за прехвърляне в чужбина на български пациенти е отречен, докато публичните изказвания на политическата класа са насочени само към изборите на 14 ноември.

България иска кислородни апарати и спешни легла от ЕС

А останалата част от Европа гледа на България с тревожност, защото е вярно, че за да напуснете държава извън Шенген, имате нужда от паспорт и Green Pass, но също така е вярно, че получаването на фалшив сертификат не е сложно.

Официално са съобщени малко под 50 случая. Гръцката прокуратура в Солун обаче разследва трафик на фалшиви зелени пропуски, произведени в България. А за 300 лева (150 евро) в родината на No Vax ще намерите лекари, които записват дозите, без да ги инжектират, съобщава още "La reppublicа".