Отровни двойници на ядливите гъби пращат хора в болница. Сред тях има и опитни гъбари, а причината за объркването идва от факта, че те все още са малки и по тях не си личат белезите, по които да бъдат различени от опасните двойници.

Заради дъждовете през последните седмици и жегите в момента на много места има огромни количества гъби, което обаче увеличава риска от заблуда и има много случаи на натровени, които са прибегнали до лечение в болница, разказват гъбари.

През последните дни през Клиниката по токсикология при Военноморска болница – Варна вече е преминала първата партида пациенти след консумация на диворастящи гъби. Те са яли отровния двойник на така наречената гъба кладница или двойника на полската печурка -бяла мухоморка, съобщават лекари.

Засега са се разминали без сериозна вреда за здравето, защото бързо са потърсили лекарска помощ. Лекарите обаче са категорични, че е най-добре да се избягва употребата на каквито и да е диворастящи гъби, защото дори и най-големите специалисти могат да се излъжат и да попаднат на отровни двойници на ядливите гъби. Първите симптоми за отравяне с гъби са повръщане, разстройство, режещи болки в корема и общо неразположение.

Фатални грешки допускат и най-опитните гъбари, предупреждават лекари. Понякога отрова може да съдържа дори и ядлива гъба, ако близо до нея е поникнал отровен двойник, твърдят познавачи пред "Телеграф".

Снимката е илюстративна