От понеделник отпада забраната за плановите операции в болниците. Това съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Забраната за плановия прием беше част от въведените мерки на здравните власти за справяне с COVID кризата от началото на ноевмри. По думите на министъра броят на заетите легла намалява. 

"Не сме наложили локдаун и все пак се справихме с най-тежката вълна от всички", добави Кацаров.

Учениците от първи до дванадесети клас ще се върнат в училище от понеделник.  

Те ще се тестват веднъж седмично с щадящи COVID тестове. Учителите обаче продължават да се тестват два пъти.

По думите му заболяемостта спада и това позволява тестването да е веднъж. Кацаров напомни тезата си, че здравното министерство не е задължено да купува тестове, а само помага на МОН. 

По оценка на здравните власти договорените тестове ще стигнат поне до средата на януари.

Кацаров заяви, че нямат затруднена комуникация с образователното министерство. Повод бе изказването на просветния министър Николай Денков, че комуникацията между двете институции е трудна.

Здравният министър обяви, че плановият прием в болниците започва от понеделник и заповедта за забраната му се отменя.

Изключение на забраната се допускаше за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания. 

Целта на ограничението беше да бъде облекчен натискът върху болниците, а от друга да се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в COVID-звена и медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с COVID-19.