Дебат се разрази между доц. Мангъров – един от малкото лекари у нас, които са против мерките и задължителната ваксинация, и фармакологът д-р Аспарух Илиев.Трябва ли да се задължи населението да се имунизира, безопасно ли е това и ще има ли положителен ефект върху в момента така или иначе стихващата вълна от COVID?

„Ваксините са безопасни. Те се елиминират в тялото в рамките на 2-3 дни и от тях остават само имуноносителите. Странични ефекти няма – да твърдим, че фармацефтичните фирми имат влияние върху определянето на ткива е абсурдно. Това просто означава, че някой не познава системата“, каза д-р Илиев, който работи в лаборатория в Берн, без да цитира източник на информацията.

Доц. Мангърово обаче бе категоричен – все още няма нито яснота колко време е действието на ваксините, нито дали те нямат дългосрочни странични ефекти. „Всички тези препарати все още са в стадий на клинично изпитание в трета фаза. Този етап ще приклчи в средата, за някои, и в края на 2023 г. Всички знаем, че хората подписват документ за информирано съгласие преди да се ваксинират. С него фармацефтичните компании направиха така, че да не носят отговорност при нежелание реакции. При ваксината против свинския грип не се бяха подсигурили така и търпяха загуби за милиони след редица дела от потърпевши“, каза доц. Мангъров пред БТВ.

Дебатът продължи в посока това колко пациенти в момента лежащи в COVID отделенията са ваксинирани и колко неваксинирани. Интересна подробност тук е, че отново никъде не се направи разграничаване между ваксинирани непреболедували и неваксинирани преболедували – факт, който в последните месеци, откакто новата вълна бе обявена за „вълна на неваксинираните“, се пропуска услужливо от експерти и лаици.

„Един човек при нас е ваксиниран. Останалите 32 са неваксинирани“, каза доц. Мангъров след въпрос на водещия дебата. Разбира се, това се прие като „победа“ за д-р Аспарух Илиев и анестезиолога Борис Таблов, който също участва в дебата: „В момента тече вълна, която в цял свят се води вълна на неваксинираните. Редно е хората да направят информиран избор. Да се запитат: Искат ли да се разболеят тежко от COVID и да умрат или не“, каза д-р Таблов.

Много от лекарите са зомбирани и крайно агресивно защитават ваксинационния процес, изтъкна на свой ред Пенка Георгиева – председател на Пациентски организации „Заедно с теб“.  Тя даде пример за човек в България, получил нежелана реакция след ваксината. „Той ги е обявил, получил е впоследствие тромбоза и е постъпил в болницата. Там, за щастие, е излекуван. Впоследствие е опитал да допълни страничните реакции от ваксинацията, вече постфактум на придобитата болест. От официалния портал обаче са му отказали, защото случаят му вече бил приключил“, допълни тя, с което изтъкна, че има масова практика да се „прикриват“ или отразяват драстично по-малко нежеланите реакции след имунизация.

Всеки от участниците в дебата в крайна сметка имаше възможността накрая да изпрати послание към хората. Ето какво казаха те:

Петя Георгиева: Агресията плаши, притеснителна е, съмнителна е. Всеки трябва да вземе разумно решение преди да се ваксинира. Ако има хронично заболяване или алергии да се консултира с лекари.

Доц. Атанас Мангъров: Всеки, които иска да се ваксинира, да го направи. Но не да е задължително и от този личен избор да зависи работното му място или ходенето му в магазина. Ако някой иска да ме пази – било то с маска или ваксина, да го прави, само ако иска, а не, след като бъде задължен.

Д-р Аспарух Илиев: В момента никой не задължава никого да се ваксинира. Опитваме се да убедим хората. Над 70-80% от хората в света са ваксинирани. Вярвайте на науката. Вярвайте на фактите.

Д-р Борис Таблов: След година лутане в момента имаме решение на проблема. С това можем да намалим смъртността, да не са пълни реанимациите. Въпреки всичко се ваксинирайте.