Има ново предупреждение за здравето на тези, които не спят поне седем часа на нощ, и то си струва да бъде чуто.

Много имат проблеми със съня поради различни прични и не успяват да спят достатъчно.

Но каква цена "плащат" тези хора?

Според PA, ако спите по-малко от седем часа на нощ, рискът да развиете високо кръвно налягане с течение на времето е със 7% по-висок.

Ако пък сте като други, които спят по-малко от пет часа през някои нощи, тогава рискът е с 11% по-висок. Това са предварителни резултати, представени на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология.

Кавех Хосейни, доцент по кардиология в иранския сърдечен център в Техеран, обсъди резултатите от проучването, според които рискът за жените се оказва със 7% по-висок в сравнение с този за мъжете.

Той каза: "Твърде малкото сън изглежда е по-рисков при жените.

"Разликата е статистически значима, въпреки че не сме сигурни дали е клинично значима и трябва да бъде допълнително проучена.

"Това, което виждаме, е, че липсата на добър режим на сън може да увеличи риска от високо кръвно налягане, което, както знаем, може да създаде предпоставки за сърдечни заболявания и инсулт."

За да съберат тази информация, учените изследват общо над един милион души от шест различни държави, които при започването на тестовете не са имали високо кръвно налягане. Тези 1 044 035 души са били проследявани средно по пет години, като при проучването са били взети предвид рискът от сърдечно заболяване, полът, образованието, тютюнопушенето и теглото.

По този начин те са успели да установят, че недостатъчният сън изглежда е свързан с по-високо кръвно налягане.

Ако имате проблеми със съня си, изследователите от проучването смятат, че трябва да отидете на лекар, за да обсъдите какво може да се направи.

Професор Хосейни обаче заяви, че е необходимо да се направят повече изследвания на връзката между съня и много нездравословни състояния като високото кръвно налягане. Съветът му към хората, които искат да нямат проблеми със здравето, е да спят по "седем до осем часа" на нощ.