Когато става въпрос за вашето здраве, тялото често може да даде ранни сигнали за проблеми.

Някои от тях могат да изглеждат незначителни и лесно може да решите да игнорирате. Но според зъболекарите има някои неща, които никога не трябва пренебрегвате, тъй като те могат да бъдат признак за нещо по-сериозно.

Болка в челюстта

Ако изпитвате болка в челюстта, това може да е предупредителен знак за проблеми със синусите, артрит, скърцане със зъби и стискане, гингивит и заболяване на венците, изкълчване на челюстта или темпоромандибуларно разстройство (TMD).

Кървящи венци

Кървенето на венците е симптом на заболяване на венците. Нормално е да кървите от време на време, ако четкате прекалено силно, но постоянното кървене при миене на зъбите е признак на гингивит, който може да се влоши до пародонтит. Заболяването на венците се причинява, когато бактерии, плака и зъбен камък се натрупат в устата поради лоша зъбна хигиена, причинявайки възпаление на венците. В по-сериозните случаи може да се стигне и до загуба на зъби.

Лош дъх

Хроничният и постоянен лош дъх (наричан още халитоза), който не изчезва след миене на зъбите, е предупредителен знак за кариес и заболяване на венците. Може също да е резултат от зъбна инфекция, зъбен абсцес и кариес. Може да е и симптом на по-сериозно основно здравословно състояние като бъбречно и чернодробно заболяване.

Чувствителност на зъбите

Чувствителността на зъбите е показателна за изтъняване, износен зъбен емайл и отдръпване на венците, което намалява защитата от емайла и венците, излагайки зъба и корена и водещо до чувствителност. Това се причинява от агресивно четкане, кисели храни и напитки.

Зъбите, които са чувствителни към горещи и ниски температури, също могат да бъдат признак на зъбни проблеми като кариес, счупени зъби, заболяване на венците или скърцане със зъби.

Зъбобол

Зъбоболът може да варира от тъпа пулсация до остра, интензивна болка и често е изключително неприятно. Причината за болката в зъбите може да бъде различни зъбни проблеми като кариес, заболяване на венците, зъбни абсцеси, кариес, напукан зъб, зъбна инфекция или увреждане на нервите. Всички тези състояния изискват незабавно преглед от зъболекар.

Рани

Раните в устата могат да се различават по тежест, вариращи от язви до афти, херпес, левкоплакия и кандидоза. Те могат да бъдат причинени от бактериални или вирусни инфекции или дразнене от скоби или протези. Някои рани може да показват по-сериозни здравословни проблеми - например рани, които не зарастват, може да са признак на диабет, докато бели или червени лезии може да са ранно предупреждение за рак на устната кухина. Зъболекарят ще може да установи причината за всякакви рани и да препоръча подходящо лечение.

Разклатени зъби

При възрастните разклатените или клатещи се зъби могат да доведат до загуба им и необходимост от протезиране. Разклатеният зъб може да означава напреднало заболяване на венците или пародонтоза, при което костта, поддържаща зъба, отслабва и се отдръпва.

Травма или удар по зъба също може да доведе до разклащане на зъба.

Превод: GlasNews.bg