През последните години все повече научни изследвания потвърждават, че Алцхаймер е инфекция. Изследователите все още се опитват да изолират механизмите на тази инфекция, но резултатите показват, че разпространението на болестта на Алцхаймер далеч надхвърля това, което сме свикнали да мислим за нея, пише Science Alert.

В по-ранно проучване, публикувано през 2019 г., учените предполагат, че болестта на Алцхаймер е бактериална и идва от много неочакван източник - заболяване на венците. Тогава главният автор на изследването и микробиолог от университета в Луисвил Ян Потемпа и колеги откриха причинителя на хроничен периодонтит (заболяване на венците) в мозъците на пациенти, починали от болестта на Алцхаймер.

Имайте предвид, че това не е първият път, когато учените свързват тези два фактора, но изследователите продължиха експериментите. Те проведоха серия от експерименти върху мишки - в резултат на това оралната инфекция с патогена доведе до колонизиране на мозъка от бактерии. Мишките също показват увеличение в производството на бета-амилоид (Aβ), лепкави протеини, свързани с болестта на Алцхаймер.

След това изследователският екип откри сериозни доказателства за причинно-следствена връзка при болестта на Алцхаймер. Според ръководителя на изследователския екип Стивън Домини, те са успели да открият, че инфекциозните патогени са включени в развитието и по-нататъшното прогресиране на болестта.

В хода на изследването учените са успели да идентифицират токсични ензими (гингипаини), които се секретират от бактерии в мозъците на пациенти с Алцхаймер, които са свързани с два отделни маркера на заболяването - тау протеин и протеинов маркер (убиквитин).

заболяване на венцитецял екран
Гингипаини сред невроните в мозъка на пациент с болестта на Алцхаймер Снимка: Cortexyme

Любопитно е, че пародонтитът преди е бил свързван с болестта на Алцхаймер, но учените не са имали убедителни доказателства защо това се случва - дали заболяването на венците причинява болестта на Алцхаймер или деменцията води до лоша грижа за устната кухина. Въпреки това, в ново проучване учените са открили токсични гингипаини в мозъците на починали хора, които никога не са били диагностицирани с болестта на Алцхаймер.

Изследователите смятат, че са необходими повече изследвания за разработване на лекарства, които са насочени към токсичните протеини в бактериите. Тези резултати обаче вече отварят перспективите за нови подходи в борбата с болестта на Алцхаймер.

Превод: GlasNews