През последната седмица в Националния център по заразни и паразитни болести са секвенирани и анализирани 200 проби. От тях при 190 се е доказал британският вариант. Това са проби, изпратени от страната. В проби, които са изпратени от "Пирогов", се доказаха 7 щама, принадлежащи към делта варианта - индийския вариант на коронавируса и 1 към бета варианта - т.е. южноафриканският вариант. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова  в брифинг пред медиите за новите варианти на COVID-19, установени у нас.

Бета вариантът е при чужденец, временно пребиваващ у нас, с много леки симптоми и е карантиниран в София. Седемте други проби, принадлежащи към делта варианта, само един от тях е хоспитализиран в „Пирогов“.

Останалите шест са с много леки симптоми и са на домашно лечение и са под карантина.Четири от пробите са на лица във възрастовата група 30-40 години, другите четири са на лица от възрастовата група 40-50 години.

Д-р Христова допълни, че шест от положителните проби са на мъже, а две на жени. Заразените с Делта варианта са колеги, които работят заедно в Електротранспорт София.

По думите й в близко бъдеще очакваме много повече пациенти с индийския вариант на COVID-19.

Проф. Ива Христова  допусна, че е възможно през лятото да настъпи нова вълна на COVID-19 по подобие на това, което се случва във Великобритания.

Категорично е доказано, че ваксините действат достатъчно ефикасно и срещу тези варианти, уточни още тя.

Седем са откритите случаи на "Делта" варианта в България

Половината от ваксинираните с "Пфайзер" – заразени с "Делта" щама