Срещали ли ли сте хора, или може би вие сте един от тях, който казва: "Никога не съм разбирал хора, които могат да ходят голи в ужасно студено време. Замръзвам при първата удобна възможност: когато останалите пускат печка, за да се затоплят, аз имам нужда и от пуловер и одеяло". Или пък обратното: "Когато на останалите хора им е студено, аз просто изгарям отвътре! Не мога да разбера откъде идва това усещане за топлина".

Защо това е така?

Всеки човек има различно усещане за околната среда и това се обяснява с терморегулацията.

Терморегулация на тялото

Чувстваме се по различен начин при същите условия и обикновено не мислим защо става това. Добре е, че винаги можете да се консултирате със специалист: научното обяснение на чудесата на терморегулацията е много интересно.

10 незаменими приятели през зимата

Внезапните вълни на топлина и студени тръпки са показатели за здравословни проблеми. Дори ако смятате, че сте абсолютно здрав човек, някои моменти може да се пропуснат. Анемията, недохранването, различни инфекции, метаболитни нарушения, проблеми с щитовидната жлеза, наднормено тегло са често срещани причини за проблеми с терморегулацията.

Например, ацидозата, може да предизвика внезапно усещане за топлина и повишено потене. Нарушаването на киселинно-базовия баланс на организма с неправилна диета, диабет, гладуване води до сериозни последици, включително неприятни усещания, подобни на треска.

Медик разкри коя е най-добрата напитка през зимата

Нервното напрежение, стресът, конфликтите с роднините също не са безобидни. Най-често твърде нервните хора страдат от горещи вълни, изпотяване, нервни трепери.

Може да се чувствате загряти за дълго време след обилна храна: затова тялото сигнализира - нещо не е наред. Най-често хората, които не получават достатъчно сън, пък се чувстват замръзнали.

Хората, които се чувстват самотни, също са склонни да замръзват, дори при нормална температура - емоционалното състояние е тясно свързано с терморегулацията на тялото.

На всеки му се е случвало: Как да спим, когато ни е много топло

Храната, дрехите, състоянието на нервната система, начинът на живот като цяло - всичко това засяга контрола ни върху температурата на тялото.

Знаейки тези факти, вие разбирате, че всеки дискомфорт може да бъде коригиран, ако промените живота си по определен начин!

Когато често се чувствате измръзнали, яжте течна гореща храна , настройте се по положителен начин и повдигнете духа си по всички възможни начини. Ако сте склонни да ви е вечно горещо, успокойте нервната система и не яжте вредни храни./Zdrave.to.