Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че няма нищо против руските и китайските ваксини срещу коронавируса, но докато Европейската комисия и здравните регулаторни органи, не ги одобрят, ние няма как да ги внесем у нас.

"Дотогава спазваме българските и европейските норми", настоя той.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов също коментира решението от вчера на здраваната комисия в НС за вноса на руската "Спутник V" у нас.

Здравната комисия реши дали да внасяме от ваксината Спутник V

"Това решение е изключително притеснително и противозаконно. Тази ваксина не е медикамент. Трябва тя да премине през централизирана процедура на европейско ниво, за мен това е невъзможно. За мен това решение не може да бъде изпълнено", настоя той.

"Могат да си направят правителство още днес и тогава могат да си докарат ваксини и от Луната. Ваксините са за над половин милион лева. Искат да им подпишем празен чек, без да знаем какво ще правят с тези пари", включи се отново премиерът.

"Кунчев ми липсва. Утре ми свалят конците и като се раздвижа ще дойда да ви видя", каза той на здравния министър.

Ангелов пък отчете, че имаме рекорд при ваксинираните българи за ден, като според неговите прогнози зелените коридори и засиления интерес към ваксините, могат да доведат до колективен имунитет още в края на юни.

В понеделник ще дойдат още 200 000 дози Пфайзер, обяви той.

Борисов отнтово даде за пример строгите мерки в другите държави и заръча на министрите си в оставка да работят, защото всичко, което правели, е в името на хората.

"Не правете нищо, от което след това ще се срамувате", обърна се той към Костадин Ангелов, Кирил Ананиев, Екатерина Захариева, Деница Сачева и Лъчезар Борисов.

Финансовият министър Кирил Ананиев отчете на свой ред, че от началото на пандемията до края на епидемичната обстановка, която бе удължена до края на май, са предвидени 6,1 млрд. лв, като през изминалата годината са изхарчени 4 млрд.

Вижте още!