На фона на увеличаващия се брой заболели от COVID-19 - готови ли са общинските болници да лекуват пациентите? Оказва се, че в момента регламент за това липсва. В същото време област Стара Загора е на прага да премине във фаза 2 по разпространение на коронавирусната инфекция.

В общинската болница в Чирпан има пациенти, които развиват COVID инфекция, след като са приети с друго заболяване. Лекарите лекуват и двете, но средства за коронавирусната инфекция не се получават.

„Няма извънредно положение, ние ако го работим, ще го отчитаме като някаква, на ръба на закона, пневмония. Ще получаваме пари за пневмония, но не за COVID, и в същото време лекарите, сестрите, останалия персонал
ще получат 0 лева за това, че работят с една особено опасна инфекция“, заяви д-р Неделчо Тотев, директор на МБАЛ-Чирпан.

Вече има заразени с COVID и от работещите в болницата. Мотивацията на медицинските сестри пада и хората напускат.

„Те се натоварват изключително много, работата става повече, а в същото време заплащането е същото“, заяви Тонка Червенкова, главна сестра на МБАЛ-Чирпан.

И ще остане същото, защото общинските болници нямат средства за планираното с последния анекс увеличение на заплатите. По думите на д-р Тотев с близо 200%.

„Тези 200% трябва отнякъде да дойдат. Казват - вдигнахме пътеките с 25%, да но в същото време лимитите са вдигнати с 12%, ако ги заработим“, обясни пред btv д-р Неделчо Тотев.

Като председател на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев планира разговор за тези проблеми със служебния министър на здравеопазването.  

В организацията членуват 36 лечебни заведения в населени места с около 2 милиона души.