Ако сте открили, че болките в ставите се влошават при смяна на сезоните или преди времето да се развали, не сте единствени.

Проучване от 2019 г. установява, че има връзка между времето и хроничната болка, а експертите потвърждават, че в това няма нищо чудно.

Ето защо дъждовен ден може да причини болки в ставите.

Промените в барометричното налягане

Когато има буря, има спад в барометричното налягане. Когато налягането извън тялото спадне, тъканите вътре в тялото се разширяват. Подутите сухожилия и мускули притискат околните нерви и тъй като в кухината на ставата има доста място, повтарящите се епизоди на разширяване и свиване на чувствителната тъкан могат да раздразнят нервите ви и да причинят болка.

Влажността

Но не само барометричното налягане може да причини болки в ставите. Когато наближава буря, повишената влажност на въздуха също може да допринесе за това.

Ниската температура

Ниската температура забавят притока на кръв към крайниците, за да поддържате тялото топло. Когато мускулите и ставите изстинат, течността около ставите и сухожилията се сгъстява леко, което прави мускулите и ставите да се усещат схванати.

Какво можете да направите?

Реално човек няма какво да направи, за да намалите болката в ставите, когато навън е студено или дъждовно. Според експерти едно от нещата, които можете да предприеме, е да поддържате мускулите и ставите си топли, като носите няколко слоя дрехи, когато навън е студено, да бъдете активен, като правите както аеробни упражнения, както и разтягания, да пиете много вода.