Има някои неща, които хората правят, за да си осигурят добър ден, и всичко това започва с няколкото решаващи момента след събуждането.

Но макар да си мислите, че имате най-добрия сутрешен навик, който ви подготвя за успех през нощта, може да грешите.

За щастие, специалистите по съня са се заели да ви информират какво точно правите погрешно, за да можете да създадете по-добра рутина за здравето на съня си.

В разговор с Huffington Post научните специалисти споделиха най-добрите си съвети за по-добър сън и какво трябва да спрете да правите, за да си помогнете да заспите спокойно.

Д-р Честър Ву е специалист по медицина на съня, който смята, че вътрешният часовник може да бъде нарушен от светлината.

Той казва: „Циркадният ритъм, вашият вътрешен биологичен часовник, функционира в приблизително 24-часов цикъл и определя кога се чувствате будни или сънливи, като до голяма степен се влияе от излагането на светлина.

„Здравословното поведение сутрин укрепва силния циркаден ритъм, като насърчава бодростта през деня и сънливостта през нощта.“

Той също така казва, че можете да развиете проблеми със съня, ако спите в нередовно време или приемате твърде много светлина вечер.

Но кое е основното нещо, което хората, които спят спокойно, никога не правят? Оставането в леглото, след като алармата им звънне!

Уу съветва: „Опитвам се да не се застоявам в леглото, защото определено чувствам, че това ме кара да се чувствам по-мързелива или сънлива.“

И той не е сам.

Челси Роршайб, невролог и експерт по съня, се съгласява, че оставането в леглото след като алармата се е включила, е рецепта за "тежък ден"

Тя обяснява: „Никога не оставам в леглото и не извършвам дейности, които не са свързани със съня и интимността. Това означава, че когато се събудя, веднага ставам от леглото и отивам някъде другаде в дома си.

„Това помага да се поддържа асоциацията на мозъка ми, че спалнята е само място за почивка, което спомага за висококачествен сън.“

Още по-невероятно е, че още един експерт по съня също е съгласен с това, което вероятно означава, че това е златното правило за здравословен сън.

Д-р Крис Уинтър никога не остава в „тъмната си спалня“, тъй като е „от съществено значение да се влезе на светло“. Светлината ефективно изключва производството на мелатонин в мозъка ви и съобщава на тялото ви, че денят е започнал“.

И така, сега вече знаем какво трябва да избягваме, а какво да правим вместо това?

Според Роршайб е най-добре да се излагате на естествена слънчева светлина, като излизате навън или сядате до прозореца през първия половин час след ставане.

Това се прави, за да се поддържа „циркадният ритъм добре регулиран“.

Други препоръчват да започнете деня с физически упражнения и да оправите леглото си, за да не се изкушавате да се върнете обратно в него.