Нов "хибриден" подвариант на Омикрон е открит за първи път в България. Това информираха от Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/. Става въпрос за рекомбинантен вариант между подварианти на Омикрон BA.5.1 и ВА.2, който е означен като „XAN“.

Рекомбинантните вируси се появяват в случаи, когато човек е заразен едновременно от два различни вируса, които имат сходен генетичен материал. Тъй като двата подварианта се реплицират бързо в клетките на човешките си гостоприемници, те могат да разменят част от генетичния си състав и да образуват нов "хибриден" подвариант, съставен от двата родителски вируса. Това уточняват още от центъра. 

XAN все още е рядко разпространен в света, в България е установен при жена на 76 г., която успешно е излекувана.

В НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране са анализирани 94 клинични проби със SARS-CoV-2. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 24.08-14.09.2022 г. и са изпратени от 13 различни лечебни заведения от 13 области на страната.

При всички 94 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: BA.2.75 (1.1%), BA.2.12.1 (1.1%), BA.5.x (77.7%), BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 (19.1%) и XAN (1.1%). 

Преди малко повече от седмица за първи път у нас бе установен и подварант "Кентавър" /ВА.2.75/ на Омикрон. Той изглежда се разпространява по-бързо от подвариант BA.5, съобщиха тогава от Центъра. Световната здравна организация (СЗО) класифицира BA.2.75 като "вариант на тревожност под наблюдение" - variant of concern lineages under monitoring (VOC-LUM).