Кокосовото масло се използва често в натуралната козметика. Но интернет е разтърсен от тенденцията да се използва кокосово масло за избелване на зъбите. Кокосовото масло има антимикробни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и може да помогне за поддържане на оралната хигиена. Но наистина ли помага за избелване на зъбите или е пореден мит? Нека се задълбочим в това как кокосовото масло може да помогне за избелване на зъбите и дали има реални доказателства за това.

Кокосовото масло избелва ли зъбите?

Въпреки своите антимикробни и антиоксидантни свойства, кокосовото масло няма избелващи свойства, които биха могли директно да помогнат за избелването на зъбите.

Въпреки че нито едно проучване не е доказало неговата ефективност при избелване на зъбите, изследванията подкрепят ефективността на кокосовото масло за намаляване на натрупването на плака и лечение на проблеми като гингивит.

Предотвратява кариес

Кокосовото масло помага в борбата с обикновените орални бактерии, като Streptococcus mutans, които са основната причина за кариес.

Намалява лошия дъх

Кокосовото масло съдържа лауринова киселина, която е отговорна за неговите антимикробни свойства. Лауринова киселина може да помогне за предотвратяване на растежа на Helicobacter pylori, бактерията, която причинява лош дъх.

Помага при лечение на гингивит

Кокосовото масло може да лекува гингивит, заболяване на венците, което причинява възпаление и дразнене на венците и дори може да доведе до загуба на зъби в някои случаи.

Намалява образуването на плака

Мастните киселини в кокосовото масло имат антимикробни и антибактериални свойства, които елиминират бактериите в устата и предотвратяват образуването на плака. Намаляването на натрупването на плака също може да предотврати чувствителността на зъбите.

Използването на кокосово масло може да направи вашите венци и зъби по-здрави. И можете да го използвате с други съставки, за да получите снежнобяла усмивка.

Кокосово масло и сода бикарбонат

Содата за хляб е алкална и може да помогне за изсветляване на петна напитки като чай, кафе и червено вино. Това бързо средство може ефективно да се бори и с бактериите в устната кухина.

Необходими са ви: 1 с.л. л. кокосово масло, 1 супена лъжица. л. сода за хляб.

Смесете кокосово масло и сода за хляб. С получената смес мийте зъбите си за 3-4 минути. Измийте с топла вода.

Правете процедурата два пъти седмично за видими резултати.

Кокосово масло и куркума

Куркумата съдържа куркумин, естествено съединение, което намалява възпалението, премахва плаката и предотвратява заболявания на венците като гингивит.

Какво ви трябва: ¼ ч. л. куркума на прах, ⅛ ч. л. кокосово масло

Смесете куркума на прах и кокосово масло. Нанесете сместа върху зъбите си и оставете за три минути. Внимателно изтъркайте и изплакнете с вода. И накрая измийте зъбите си с обикновена паста за зъби. Правете процедурата 1-2 пъти седмично.

Кокосовото масло е безвредно и не предизвиква странични ефекти. Въпреки това, ако сте алергични към кокосово масло или изпитвате някаква чувствителност или възпаление, докато използвате маслото, незабавно спрете да го използвате. Гаргарата с кокосово масло също не се препоръчва за хора със слаби челюстни мускули, тъй като това уморително упражнение може допълнително да измори мускулите ви.

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

Превод: GlasNews.bg