Министерството на здравеопазването предприема мерки за информиране на ромското население във връзка с ваксинацията срещу коронавирус. Това обяви на брифинг зам.-министър Александър Златанов.

Днес в Министерството на здравеопазването се проведе среща с представители на здравните медиатори.

Зам-министър Златанов уточни, че са целта на срещата е била да се изведат проблемите заради ниската имунизация сред ромското население и да се очертаят стъпки, чрез които да се увеличи имунизацията.

"Към момента е много подходящ периодът, ниска заболеваемост в страната, ваксини налични всякакви. И с цел да предпазим всички българи от една бъдеща вълна, много важно е хората да бъдат имунизирани".

Изводите са, че все още съществуват митове сред това население. Хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия.

Първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация по различни начини - чрез хората, които те уважават и са авторитети сред тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват.

Второто нещо е да се направи ваксинацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се имунизират във временните имунизационни пунктове или при личните им лекари. На хората, които са здравно неосигурени, няма да им струва нищо посещението при личен лекар за получаване на доза ваксина - категоричен беше зам.-министърът.

Това ще важи за цялата страна, като медиаторите са започнали работа още днес. На период от 10 дни ще се правят повторни срещи, на които ще се разглежда ефекта от действията.

"Прилагането на ваксините за цялото население трябва да е еднакво и справедливо, и никакви специални условия за никого. Освен това че гарантираме почти всички ваксини, одобрени от ЕК, гарантираме прилагането им безопасно за хората и безплатно за тези, които не са осигурени", каза Златанов.

Не се предвижда финансово стимулиране за прилагане на дози ваксини нито сред българското, нито сред ромското население - уточни зам.-министърът.

Очаквайте подробности!