Алек Болдуин и продуцентите на филма "Rust" са постигнали споразумение с фамилията на операторката Халина Хъчинс, която бе застреляна на снимачната площадка в Ню Мексико миналата година.

През октомври миналата година по време на репетиция за сцена от уестърна актьорът Алек Болдуин, изпълняващ главната роля, случайно застреля операторката Халина Хъчинс и рани режисьора Джоел Соуза, след като се оказа, че използваният от него реквизитен пистолет е зареден с бойни, вместо с халосни патрони, предаде Reuters.

От ФБР са категорични: Алек Болдуин е убил Халина Хътчинс

Съпругът на Халина Хъчинс и 9-годиншият им син заведоха дело. Фамилията настояваше, че е било налице "грубо" пренебрежение към оплакванията на екипа, свързани с безопасността и то директно е довело до смъртта на операторката.

"Постигнахме споразумение, подлежащо на одобрение от съда, ... срещу продуцентите на "Rust", включително срещу Алек Болдуин и компания "Раст муви продакшънс" (Rust Movie Productions). Като част от това споразумение, делото ще бъде прекратено", заявява съпругът Матю Хъчинс, цитиран от "Дедлайн".

През януари ще бъдат възобновени снимките на "Rust" с оригиналния състав на актьорите, уточнява Асошиейтед прес. Матю Хъчинс ще бъде изпълнителен продуцент.

Алек Болдуин твърди, че пистолетът е гръмнал случайно и че той не е натискал спусъка. Наскоро обаче съдебномедицински доклад, изготвен от експерти на ФБР установи, че оръжието не може да е стреляло, ако спусъкът не е бил натиснат.

"Нямам интерес да участвам в контраобвинения или приписване на вина (на продуцентите или на Болдуин)", казва в изявление Матю Хътчинс, който бе ищец по делото заедно с 9-годишния си син. "Всички ние вярваме, че смъртта на Халина е ужасен инцидент. Благодарен съм, че продуцентите и развлекателната общност се събраха, за да отдадат почит на последната й работа".

Адвокатът на Болдуин Люк Никас не отговори на поискан от Асошиейтед прес коментар.

В изявление за електронното издание "Дедлайн" обаче той казва: "По време на този труден процес всеки се придържаше към желанието да направи най-доброто за сина на Халина. Благодарни сме на всички, които допринесоха за разрешаването на тази трагична и болезнена ситуация".