Френски актриси и певици символично отрязаха косите си в подкрепа на иранските жени след смъртта на Махса Амини, която беше арестувана от нравствената полиция в Иран.

Популярната френска актриса Марион Котияр публикува видео в Инстаграм, на което тя, заедно с няколко други френски актриси, сред които Жулиет Бинош и Изабел Юпер, отрязват кичури от косите си - кампания, набрала популярност в последните седмици.

"Към всички смели ирански жени и мъже, които променят света, борейки се за свободата си - с вас сме", написа Котияр.

Амини беше арестувана на 13 септември в Техеран от иранската нравствена полиция за "неподходящо облекло", а три дни по-късно почина в болница. Случаят предизвика вълна от протести, при които според правозащитници са загинали над 130 души.

"За свободата", каза Бинош, докато режеше кичур от косата си пред камерата.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от @marioncotillard

Снощи шведската евродепутатка Абир ал Сахани отряза от косата си в знак на солидарност с жените в Иран. Тя направи това по време на реч в Европейския парламент в Страсбург.

"Докато Иран не стане свободен, нашият гняв ще бъде по-силен от потисниците. Докато иранките не станат свободни, ще бъдем до вас", каза Сахани, която е родена в Ирак. После взе ножица и отряза от косата си, заявявайки на кюрдски "жена, живот, свобода".