Сю Яо, бивш изпълнителен директор на Yoozoo Games, беше осъден на смърт в петък за отравяне на основателя на компанията през 2020 г. Китайската компания за игри е свързана с Game of Thrones и новия сериал на Netflix The Three Body Problem, пише Deadline.

Сю Яо е отровил храната на основателя на компанията Лин Ци, на 39 години, през декември 2020 г., което се твърди, че е заради спор за бизнес транзакции, съобщи Първият народен съд в Шанхай.

Лин почувствал гадене, след като изпил чаша отровен пуер чай, беше хоспитализиран и почина 10 дни по-късно. Полицията задържа Сю Яо няколко дни след смъртта на Лин. Експертизата е потвърдила наличието на отрова за риба буфер, живак и поне още три токсични вещества в чая.

Още четирима души се разболяха, но не починаха, след като Сю отрови напитки в офиса между септември и декември 2020 г. Твърди се, че е направил това заради спорове с двама от тях, се казва в изявлението на съда.

Според съобщения в китайски медии Yoozoo притежава филмовите права върху популярната китайска научно-фантастична трилогия „Проблемът с трите тела“, а Сю ръководи дъщерно дружество, отговарящо за свързаните с него бизнеси.

През септември 2020 г. компанията предостави на Netflix правата за продуциране на адаптация на трилогията. Продуциран е от създателите на Game of Thrones Дейвид Бениоф и Д.Б. Вайс, а Лин посмъртно е признат за изпълнителен продуцент на The 3 Body Problem, който дебютира на 21 март.

Yoozoo, известен също като Youzu Interactive, разработи Game of Thrones: Winter Is Coming, игра, базирана на сериала.