Най-престижната награда за кино Оскар е учредена през 1929 г. и не е изненадващо, че през това време са събрани много интересни факти и любопитни случки от това събитие. Тази година церемонията по връчването на Оскарите ще се състои на 10 март.

И някой ще гледа церемонията, за да разбере кой филм ще бъде обявен за най-добър, някой - за да се възхищава на луксозните тоалети, а някой ще замръзне пред екрана в очакване на нещо, което надхвърля сценария. Това се случва на Оскарите по-често, отколкото си мислите. Фокус събра най-смешните странности от церемонията.

Между другото, церемонията беше отлагана три пъти преди коронавируса. През 1938 г. - поради наводнения в Лос Анджелис. През 1968 г. - след убийството на Мартин Лутър Кинг, и през 1981 г. - след покушението срещу президента на САЩ Роналд Рейгън.

Първа церемония

Първата церемония по връчване на наградите на Академията за филмово изкуство и наука се състоя на 16 май 1929 г. Това няма да бъде наречено Оскар до 1940 г. И тази първа церемония беше доста забавна. Нямаше червен килим, нямаше тълпи от папараци. Нямаше притеснение кой ще спечели наградата, защото резултатите бяха обявени през февруари и публикувани в бюлетина на Академията. Първата статуетка (която все още не е получила прозвището "Оскар") вече е връчена на актьора Емил Янингс, който се снима с нея преди да се върне в Германия. Цялото раздаване на наградите отне 15 минути.

На следващата година Академията не отпечатва имената на победителите в бюлетина, но предоставя списъка на вестниците предварително, за да може да бъде публикуван веднага след награждаването. Това правило се спазва до 1940 г., когато „Лос Анджелис Таймс“ не побърза и публикува имената на победителите във вечерното издание, дори преди церемонията. След този скандал Академията въведе правилото за запечатан плик и забули церемонията в тайна.

Мистериозен непознат

Актрисата Алис Брейди печели "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля за ролята си в "В старото Чикаго" през 1938 г. Но вместо Алиса на сцената излезе непознат мъж. Той каза, че представлява актрисата и тя го инструктирала да вземе статуетката. В резултат на това самоличността на мъжа остана в тайна и никой повече не видя Оскара. Останалата без награда Алиса бе наградена с още една статуетка от киноакадемици.

Гол гост

Продуцентът Майкъл Филипс се готвел да представи номинираните за най-добър филм през 1974 г., а Елизабет Тейлър трябвало да обяви победителя. Но напълно голият Робърт Опел изтичал на сцената, показал жест, символизиращ мира, и изчезнал зад кулисите. Тейлър останала безмълвна, така че нейният съ-водещ Дейвид Нивън казал: „Няма ли да е смешно, ако единственият път в живота на този мъж, когато се смее на шега, е когато си свали панталоните и разкрие недостатъците си?“

Оказа се, че фотографът и художник Робърт Опел често се появява гол на публични места, протестирайки срещу забраната за нудистки плажове. През 1979 г. той е убит в собствената си галерия.

Падането на Дженифър Лорънс направи роклята й много скъпа

Когато Дженифър Лорънс се втурна към сцената през 2013 г., за да приеме своя Оскар за ролята си в My Boyfriend Is Psycho, тя се спъна и падна в луксозната си бледорозова рокля на Christian Dior. Беше смешно, но нервни актьори и режисьори често падат на червени килими и на церемонии. Например Рами Малек падна през 2019 г., а актрисите често се спъват, когато някой настъпи подгъва на вечерните им рокли.

Най-смешното е, че забавната случка направи роклята на Лорънс емблематична. И цената й се увеличи до 4 милиона долара.

Селфи на суперзвезда

През 2014 г. водеща на церемонията стана американската телевизионна водеща Елън Дедженеръс. Тя се шегуваше, изявяваше се като добрата вещица Глинда от страната на Оз, поръчваше пица за звездните гости, докато чакаха края на церемонията, и ястия от готвача Волфганг Пък, събираше пари от актьорите за доставка. И направи най-звездното селфи в историята на наградата. В него участваха самата Елън, Мерил Стрийп, Джулия Робъртс, Брад Пит, Брадли Купър, Дженифър Лорънс, Анджелина Джоли, Кевин Спейси, Чанинг Тейтъм, Джаред Лето и Лупита Нионго. Само за няколко часа снимката получи повече от два милиона ретуита и влезе в историята на филмовите награди.

А шегата: „Само Брадли Купър има по-дълга ръка“ събра много харесвания.

Бъг "La La Land".

Може би най-големият срам на церемонията беше инцидентът от 2017 г. Фей Дънауей и Уорън Бийти, изиграли Бони и Клайд преди половин век, обявиха за победител филма "La La Land". Актьорите и създателите на филма успяха да се качат на сцената. Те успяха да получат статуетки и дори да изнесат благодарствена реч, когато се оказа, че е спечелила драмата „Лунна светлина“.

Оказа се, че на Уорън Бийти е даден грешен плик, в който е обявена наградата за най-добра актриса. Екипът на Moonlight разбира се получи своите статуетки, но моментът беше провален.

Много странни благодарствени речи

Правилото на церемонията е благодарствената реч да продължава не повече от 45 секунди. Ако победителят забрави часа, той бива прекъсван от оркестъра. Правилото беше въведено след 2002 г., когато церемонията продължи почти пет часа с приказливи победители.

Между другото, най-мълчаливите бяха Уилям Холдън и Алфред Хичкок. След като получиха фигурките, те се ограничиха с кратко „благодаря“.

Но Куба Гудинг-младши каза на публиката 14 пъти, че я обича, а Роберто Бенини беше толкова щастлив, че излезе на сцената на облегалките на столовете си и след това, превъзбуден, изнесе много странна реч, като каза, че той би искал да бъде „богът Юпитер, да отвлича всички присъстващи и да прави любов с тях“.

Забраваните Леонардо ди Каприо и Мерил Стрийп

Фактът, че Леонардо ди Каприо е номиниран пет пъти за "Оскар" за филми като "Какво яде Гилбърт Грейп", "Авиаторът", "Кървав диамант" и "Вълкът от Уолстрийт", но така и не получи статуетка, вече може да се счита за любопитен. Наградата, която получи през 2016 г. за „The Revenant“, се счита за награда от любезност от феновете на актьора. В резултат на това Лео забрави своя Оскар в ресторанта след партито след наградите. Някой от ресторанта му върнал фигурката след купона.

Мерил Стрийп беше толкова развълнувана, когато спечели първия си Оскар за Крамър срещу Крамър, че забрави статуетката в тоалетната. Колегите на Стрийп все още помнят тази забавна случка. Тя печели Оскар още два пъти, но никога повече не губи наградата.

Блед "червен" килим

Юбилейните, 95-и Оскари, които се състояха през 2023 г., бяха доста скучни и предвидими. Нямаше шумни скандали и инциденти. Но основното любопитство беше решението да се промени цвета на червения килим. За първи път от 62 години не беше патентованият нюанс на Academy Red, а шампанско. Лиза Лав, творчески консултант на червения килим на Оскарите, обяви революционното решение твърде късно. Тоалетите на знаменитости обикновено се подготвят предварително, а светлите тоалети са популярни, но изглеждаха абсолютно ужасни на фона на пътеката и стените в цвят шампанско.

Най-зрелищните жени в Холивуд просто се сляха с пейзажа. И всички таблоиди писаха за този провал. Освен това всички боклуци се виждаха върху светлия килим.