Британецът Дийн Макюен от Ренфрюшър улови в езеро в Тайланд сом от Меконг, който тежи 190,5 килограма и е дълъг над 2 метра, съобщава британският вестник Daily Mail.

Изданието отбелязва, че улавянето на толкова голяма риба е било за Макюън "битката на живота му". Гигантският сом се хвана на въдицата в Palm Tree Lagoon Fishery и стана една от най-големите риби от този вид, хващани някога в света.

„Първият път, когато усетите истинската сила на тези риби, ще разберете защо те са най-твърдите сладководни бойни риби в света“, коментира постижението си Дийн Макюън.


Гигантският шилб сом 

Мъжът каза, че и преди е успявал да хване сом, така че е имал груба представа как да действа в подобни ситуации. По думите му той веднага разбрал, че на куката му е паднал голям екземпляр. За да измъкне сома, Дийн се нуждаел от помощ.

"Беше истински тест за издръжливост. След час и половина разтоварихме рибата и я оставихме малко да си почине", спомня си британецът.

Малко след измерване на размерите рибата е пусната обратно във водоема. Авторите на публикацията отбелязват, че поради рязкото намаляване на популацията на меконгския сом, този вид е включен в списъка на застрашените видове от Световния съюз за опазване на природата.

Превод: GlasNews