Гъби, говеждо, сирене рикота и други чудесни храни ще ви помогнат да увеличите приема на витамин D от естествени източници.

Витамин D се нарича още витамин на слънцето, но е невъзможно да се набави дневната норма само от слънчева светлина. В допълнение към синтетичните витамини, търсете храни с високо съдържание на витамин D. Включването на тези храни във вашата диета ще ви помогне да повишите нивата на витамин D и да преодолеете дефицита. Stylecraze пише за това.

Витамин D е мастноразтворим витамин, който се образува под въздействието на пряката слънчева светлина. Това е най-важният витамин, който изпълнява редица функции в нашето тяло: поддържа здравето на мускулите, костите и зъбите, контролира растежа на клетките, имунитета и влияе върху общото здравословно състояние.

Постоянното излагане на слънце трудно ще покрие нуждата на организма от витамин D. Освен това може да провокира рак на кожата. Ето защо е важно да включите храни, които съдържат естествен витамин D във вашето меню, а не синтетично добавени опции.

Сьомга

Сьомгата е един от основните източници на витамин D, приблизително 100 g риба съдържа 80% от дневната доза за възрастен.

Единственото нещо е, че е важно да използвате дива сьомга, а не тази, която е отгледана във ферма. Също така, количеството на витамин D зависи от вида на сьомгата, например в аляската сьомга е 5 пъти повече, отколкото в атлантическата сьомга. Половината филе от сьомга съдържа 1400 IU витамин D, което е два пъти повече от препоръчителната дневна доза.

Снимка: Freepik

Гъби

Гъбите са растителен източник на витамин D. Количеството на витамин D в гъбите варира и зависи от сорта, като най-ценни в това отношение са гъбите шийтаке. Освен витамин D, гъбите съдържат витамини от група В.

Изберете гъби, изсушени на естествена слънчева светлина, а не изкуствено, те ще имат високо съдържание на този витамин.

Снимка: Freepik

Мляко

Само чаша мляко ще покрие дневната ви нужда от витамин D с 20%. Въпреки това, за да получите максимума от този витамин, трябва да изберете пълномаслено мляко, тъй като при отстраняването на сметаната се губи част от витамин D, тъй като този витамин е мастноразтворим.

Между другото, закупеното от магазина обезмаслено мляко също е обогатено с витамин D, но сиренето, киселото мляко и сладоледът не съдържат този витамин.

Снимка: Freepik

Скумрия

Този вид риба е и лидер по съдържание на витамин D, 100 g риба съдържа 90% от дневната норма на витамин D. Съдържа и голямо количество омега-3 мастни киселини. Като ядете скумрия няколко пъти седмично, ще задоволите нуждите на организма от най-важните витамини и минерали.

Херинга

Херингата е отличен източник на витамин D, тъй като тези риби се хранят с планктон, който е богат на витамин D.

Херингата съдържа здравословни мазнини и също така е отличен източник на протеини, витамин B12, селен, фосфор, калций и желязо. Ето защо ще бъде изключително разумно да добавите тази риба към вашата диета.

Сирене рикота

Сиренето Рикота е единственият продукт от цялото мляко, който съдържа витамин D. Рикотата има пет пъти повече витамин D от всяко друго сирене.

Снимка: Freepik

Масло от черен дроб на треска

Маслото от черен дроб на треска е изключително богато на витамин D, витамин А и омега-3 мастни киселини. Една дебела лъжица масло от черен дроб на треска съдържа 1,3 хиляди IU витамин D, т.е. два пъти повече от дневната норма.

Телешки черен дроб

Телешкият черен дроб е отличен източник на витамин D, 100 g съдържат 42 IU от този важен витамин, което е 25% от дневната нужда на човек.

В допълнение към витамин D, говеждият черен дроб е с високо съдържание на витамин B12, желязо, протеини и тиамин. Опитайте се да изберете говеждо месо, хранено с трева, вместо отгледано във ферми, то съдържа повече хранителни вещества.

Стриди

Стридите, уловени в дивата природа, са лидери по съдържание на витамин D, те съдържат 320 IU на 100 грама, което е 80% от дневната норма.

В допълнение към витамин D, стридите са с високо съдържание на витамин B12, манган, селен и желязо.

Имайте предвид, че стридите са с високо съдържание на холестерол, така че трябва да се използват с повишено внимание от хора със сърдечно-съдови заболявания. И също така е важно да ги подготвите правилно, за да избегнете отравяне.

Снимка: Pixabay

Портокалов сок

Портокалите са лидери по съдържание на витамин D сред плодовете. Това е идеално, ако не обичате млечни продукти - чаша сок съдържа 100 IU витамин D.

Ако нямате пресни плодове, можете да помислите и за пакетирани сокове, които също имат витамин D, но също така и много добавена захар.

Снимка: Getty Images

Превод: GlasNews.bg