Мръсният въздух води до натрупване на мазнини и до тяхното отлагане, тъй като се нарушават всички метаболитни процеси в организма. Неочакваната причина за затлъстяването беше обяснена от диетоложката Елена Соломатина в интервю за „Вечерна Москва”.

Според Соломатина микробите в женското тяло играят важна роля в метаболитния процес. Те обаче могат да се разрушат под въздействието на химически замърсители - човек ги консумира, по-специално чрез вода и храна.

„В резултат на това се нарушава способността на тези микроорганизми да разграждат образуваните мазнини. И това, което бактериите не са усвоили, със сигурност ще се натрупа върху талията, бедрата, корема и други „горещи“ места“, подчерта специалистката. В същото време, както отбелязва тя, могат да бъдат нарушени функциите на ендокринната и нервната система.

По-рано диетоложката Елена Свиридова назова най-полезните храни през зимата. Тя препоръчва да се включи риба в диетата, тъй като това е един от основните източници на омега-3 мастни киселини. Свиридова подчерта, че Омега-3 премахва и депресивните състояния.