Колко точно е стар този древен град, не знаем, но експертите работят усилено, за да разкрият тайните на това място.

Има само един проблем - целият град е под вода от няколко десетилетия.

Понякога го наричат "Атлантида на Изтока", но приблизителните оценки за това откога съществува Шиченг - или Градът на лъвовете - варират между 600 години и почти две хилядолетия, но това, което знаем, е, че той е наистина стар и е под вода.

Що се отнася до причината, поради която е под вода, върнете часовниците назад до 1959 г. и китайското правителство решава, че районът може да се използва за изграждане на водноелектрическа централа.

За да я пуснат в действие, им трябва много вода, така че казват на около 300 000 души да се преместят и градът е наводнен, създавайки езерото Циандао.

Може да си помислите, че прекарването на повече от 60 години под вода на повече от 30 метра под нивото на водата би било изключително разрушително за древния град, но вместо това е помогнало да се запазят нещата почти точно такива, каквито са били.

Това се дължи на факта, че водата, използвана за направата на изкуственото езеро, не е съдържала корозивни елементи или морска биология, така че старият град се е запазил съвсем чист от видовете разрушения, които може да се очакват с времето и потапянето в езеро.



Шиченг е дом на звездна архитектура от минали епохи, но все още не знаем всичко за мястото.

Понастоящем в потопения град са открити общо 265 арки, украсени с дърворезби на дракони, феникси и лъвове.

Възможно е след години работа да имаме пълна представа за това как е изглеждал Шиченг преди да бъде залят, но засега има части от древния град, които остават загадка.

BBC съобщава още, че градските стени датират от последните дни на китайската династия Мин, а има и архитектура от техните наследници Цин, последната династия на императорите в Китай.

Водолазите се опитват да картографират не само улиците и структурите, но и интериора на сградите.

Това ще е дълга работа, но гледките със сигурност ще са впечатляващи.