Въпреки че метеоролозите наричат есента началото на септември, астрономическата есен започва по-късно - с есенното равноденствие. Тази година то настъпва в неделя, 22 септември, в 8:44 ч. EDT (12:44 UTC), според Националната метеорологична служба.

В този конкретен момент земната ос е наклонена странично към слънцето, което означава, че по цялото земно кълбо има почти еднакво количество слънчева светлина и тъмнина.

Тази небесна геометрия отбелязва смяната на сезоните - от лято към есен в Северното полукълбо и от зима към пролет в Южното полукълбо. Думата „равноденствие“ на латински означава „равна нощ“ - един от двата дни в годината, когато продължителността на дневната светлина и тъмнината е еднаква по цялото земно кълбо.

Есенното равноденствие е важен начин да отбележим годишното пътуване на Земята около Слънцето. Часовете на тъмнина постепенно ще се увеличават на север от екватора до слънцестоенето на 21 декември и обратното - на юг от екватора.

Повече нощни часове означават и повече часове за наблюдение на звездите; някои от най-добрите метеоритни дъждове през годината тепърва предстоят, а следващите три пълнолуния, включително Жътвената луна на 17 септември, ще бъдат суперлуния - поради което ще изглеждат по-големи и по-ярки на небето. Ако нямате добър бинокъл за наблюдение на звездите или хубав телескоп в задния двор, сега е чудесен момент да инвестирате в него.

Равноденствията и слънцестоенията са резултат от наклона на земната ос с 23,5 градуса, което означава, че различните части на планетата получават повече или по-малко слънчева светлина през годината.

За хората, които се намират на екватора, по време на равноденствието обедното слънце ще грее директно над главата. За всички останали равноденствието е трудно забележимо събитие.

Един от най-добрите начини да отбележите преминаването му тази година е да наблюдавате изгрева и залеза на слънцето, които ще настъпят съответно на изток и на запад. Това се случва само по време на равноденствията, когато слънцето пресича небесния екватор - въображаемата линия между небето на Северното и Южното полукълбо - независимо от това къде се намирате на планетата.