В Китай Драконът обикновено е много почитан: някога той е служил като символ на неразрушимата императорска сила. Например, по време на династията Цин, неговият образ e украсявал държавния флаг и обикновен човек е бил изправен пред смъртна присъда за носене на дрехи с фигура на дракон. Трябва ли и ние да се притесняваме толкова, когато срещнем този зверски гущер? Въобще не. Първо, на Изток годината под знака на Дракона - божествено същество, което съдържа духа на земята и небето, се смята за една от най-проспериращите и успешни в целия дванадесетгодишен цикъл. Второ, през 2024 г. зеленият цвят на животното, както и елементът Дърво, характеризират създанието изключително положително. Това е най-спокойният и балансиран от всички налични Дракони.

Както знаете, началото на всяка нова година в страните от Югоизточна Азия започва с известно закъснение от григорианския календар, което пряко зависи от местоположението на небесните тела - Луната и Слънцето. Така годината на Дракона, според източния календар, ще започне не на 1 януари, а на 10 февруари 2024 г. и ще завърши едва на 28 януари 2025 г. През цялото това време ще бъдем покровителствани от определено митично животно, което обаче мнозина сравняват със съвсем истинска игуана или варан. Освен това отдавна изчезналите динозаври могат да служат като прототип на Дракона в китайската астрология. Тази версия се подкрепя от разнообразието на видовете дракони в митологията на Древен Китай, което е не по-малко от това на „праисторическите“ хора шап.

Източният хороскоп се основава на пет елемента: огън, вода, метал, дърво и земя. Всеки от тях е боядисан по съответния начин. Пълният календарен цикъл е 60 години, така че символите съвпадат само веднъж на всяка шестдесета година. Така предишната година на Зеления дървен дракон е 1964 г., а следващата ще бъде 2084 г.

Каква обещава да бъде годината на Зеления дървен дракон

И така, какво ни очаква през 2024 г.? Неговата стихия е дърво. Символизира физическо и духовно израстване, затова късметът и успехът ще съпътстват самоуверените хора, които имат ясни и благородни цели. Зеленият цвят, който преобладава в енергията на годината, представлява обновление, прераждане, началото на нов живот и много всякакви интересни събития. Винаги ли ще са със знак плюс - това е въпросът. В крайна сметка Драконът е доста опасно създание. Но, за щастие, Дървеният дракон е най-гъвкавият по рода си: той ще ни научи да се адаптираме към почти всякакви, дори и най-неблагоприятните условия. И колкото повече трудности, толкова повече сила, според астрологичните прогнози, ще ни бъде дадена.

Някои разочарования обаче все още не могат да бъдат избегнати: такива разочарования трябва да очакваме от несериозни, ненужни хора, срещите с които трябва да бъдат ограничени.

Как да отпразнуваме 2024-ата година на Дракона

Астролозите съветват да празнуваме тази година по специален начин. Драконът не обича рутината и ежедневието. В навечерието на Нова година преди този знак се прилагат следните правила:

  • ярка, празнична украса на къщата - много лъскави декорации и гирлянди;
  • активни забавления - танци и игри на открито;
  • щедри подаръци;
  • вкусни лакомства.

Притежавайки доста екзотичен външен вид, Драконът има слабост към красивите и крещящи неща. Което леко контрастира с традициите на драконовия празник: прости ястия от зърнени храни, ябълки, пресни билки. Както можете да видите, в менюто няма сериозни деликатеси, така че се опитайте да имате всичко на масата.

Що се отнася до тоалетите, те трябва да са зашеметяващи, с много искрящи аксесоари под формата на брошки, гривни, копчета за ръкавели, обеци и колиета.

И най-важното, не пестете от мили и нежни думи един към друг. Не забравяйте, че китайската година на Дракона се счита за най-доброто време за разширяване на семейството и раждане на потомство.

Ако вярвате на древните източни мъдреци, тогава идващата година на Дракона е добро време, което ни обещава хармония и богатство. Но какво да кажем за факта, че 2024 г. е високосна година и тази особеност винаги се е смятала от мнозина за неблагоприятен знак.

Източните астролози казват: Драконите не се страхуват от трудностите и са готови да поемат рискове!

2024 г. според техните прогнози ще бъде по-спокойна от останалите години. Вярно, не за всеки. Ето каква ще бъде годината на Дракона за знаците на източния календар!

Драконите няма да скучаят през 2024 г. Промените ще настъпят при представителите на знака дори когато искат стабилност и спокойствие. Но те мечтаят само за мир, за реколта или късмет. Очаква ги борба за успех, за място под слънцето и за място в сърцето на човек, когото харесват. Въпреки това, поради факта, че Драконът е собственик на годината, представителите на този знак ще имат късмет във всяка конфронтация или съперничество. Освен това Драконите ще притежават буквално магнетично привличане в очите на лицата от противоположния пол. Така че победата във всеки бизнес ще бъде по-лесна за постигане от обикновено. Има голяма вероятност Драконите значително да укрепят финансовото си състояние до края на годината. През пролетта ще се отворят възможности за печалба. Трудности и проблеми могат да настигнат Дракона през август-септември. Ако не бягате от тях, а ги срещнете лице в лице, тогава ще можете бързо да се справите с неприятностите.

Змиите ще трябва да докажат на другите, че са истински професионалисти. Конкуренцията в професионалната сфера ще бъде тежка. Представителите на този знак ще трябва да решат дали да се включат в битката или да не участват в нея. Между другото, отказването от играта тази година ще бъде добър ход за Змиите, който ще предизвика положителни промени в живота. През втората половина на годината е възможно кариерно израстване и увеличаване на печалбите. Вероятни са впечатляващи победи във финансовата сфера, но парите няма да потекат просто в джоба, а ще трябва да бъдат "задвижени" там. Благосъстоянието ще зависи пряко от работата и взетите решения. Високосната година ще бъде белязана от някаква кавга, скандал или дори предателство. Змиите, подобно на благородните хора, могат да пропуснат удар. Това ще боли. Но това ще ги направи по-силни. Самотните змии могат да разчитат на ярки любовни приключения през цялата година. Особено "любими" ще бъдат април, юли и октомври. Всяка "крепост" ще се подчини на чара на представителите на знака. Дългосрочни отношения през 2024 г. едва ли ще бъдат установени. Може би е за добро, защото не се препоръчва да се прави сватба във високосна година.

Драконът ще бъде мил с Коня. Представителите на този знак трябва да очакват положителни промени през следващата година, при условие че не седят със скръстени ръце. Финансовата страна на живота ще бъде особено успешна, но отношенията с другите може да не са много гладки. През 2024 г. Конете ще трябва да работят усилено. В годината на „Дракона“ обстоятелствата и собственото им желание ще ги принудят да работят от зори до здрач. Хората от този знак ще се интересуват или от самия процес, или от резултата, тоест парите. Безкористната работа ще бъде добре възнаградена. През лятото кариерата може да тръгне нагоре. Представителите на този знак не трябва да се срамуват да демонстрират своите предимства, да се занимават със самопредставяне, така че колегите и началниците да ги забележат. Промените изобилстват на любовния фронт. Ако любовната връзка е силна, тогава любовната лодка няма да се разбие в ежедневието и други изпитания. Ако има пукнатина във връзката, тя най-вероятно ще се задълбочи. Вероятна е дори почивка.

Драконът ще накара Козата да върви грациозно. Представителите на този знак трябва внимателно да пресяват информацията и да се занимават само с важни въпроси, без да се фокусират върху второстепенни. Грешките в избора на стратегия, във взетите решения ще струват скъпо на Козата. По-добре е да действате според предварително разработен план и да не се отклонявате от маршрута. Представителите на този знак просто ще бъдат пълни с креативни идеи. Може да искат да реализират някакъв проект. И ако успеят, тогава трябва да очакват не само успех, но и финансов бонус. Към края на годината Драконът ще даде шанс на Козата да смени позицията си в професионалната сфера или бизнеса. Нещата ще вървят нагоре, възможно е изкачване в кариерната стълбица или успешна смяна на работата с по-високоплатена. Личният живот ще зарадва с нови срещи. Има голяма вероятност за съдбовна среща през април, септември и ноември. Освен това Козите трябва самостоятелно да се опитат да проправят път към сърцето на някого, когото харесват. Ако представителите на този знак стоят настрани, те ще останат сами.

Драконът не се сприятелява с Маймуната, но това не означава, че годината ще бъде лоша за представителите на този знак. Не можете без изпитания и трудности, но благодарение на вашата интелигентност Маймуната ще успее да бъде сред победителите. Високосна година ще привлече любовта в живота на Маймуната. Представителите на този знак са почтени „сърцеядци“. Паралелно или последователно Маймуната ще има романтична връзка. До есента може дори да се стигне до сватба. Преходът към ново ниво е възможен за Маймуните, които са във връзка. Дори онези представители на знака, които са „погледнали настрани“, изведнъж ще разберат, че тези, от които имат нужда, са до тях. Март и юни ще бъдат успешни във финансово отношение. През тези периоди си струва да станете по-активни по въпроси, които могат да допринесат за увеличаване на нивото на доходите. Трябва да бъдете по-внимателни с разходите и финансовите операции през септември. Има възможност за загуба на натрупването поради грешен ход.

На Петлите Драконът предсказва успех в бизнеса и кариерата, както и вероятен финансов растеж. Възможно е да пристигнат предложения за смяна на работа или дори дейност, най-вероятно през втората половина на годината. Някои представители на този знак ще имат такива перспективи, на които не са разчитали. Няма нужда да забавяте темпото, важно е да имате време да се възползвате от дадения шанс. Може да има напрежение в отношенията с другите. За Петела ще бъде трудно да разбере дори близки хора, с които преди това са говорили на един език. Поради това са възможни кавги и дори прекъсване на отношенията. Представителите на този знак ще имат нужда от деликатност и дипломатичност, тъй като ще трябва да работят в екип, за да успеят в професионалните дела или бизнеса. Успех очаква петлите в любовните дела. Възможност за започване на романтика ще се появи през май или ноември. Освен това представителите на знака няма да бъдат активни. Петлите, които се канят да се женят, ще узреят за сватба. Най-вероятно бракът ще бъде дълъг и щастлив, въпреки знака, че не можете да влезете във връзка през високосна година.

Драконът ще внесе стабилност и увереност в бъдещето в живота на Кучето. Представителите на този знак ще укрепят финансовото си състояние и позиции в бизнеса или работата. Кучетата в годината на Дракона могат да очакват провал в любовта. Отношенията с любим човек или съпруг може да се усложнят. Има възможност за раздяла. Благополучието в любовната връзка до голяма степен ще зависи не от Кучето, а от партньора. Самотните представители на този знак ще бъдат заобиколени от вниманието на хора от противоположния пол, но флиртът и срещите може да не доведат до желания резултат - няма да е възможно да се изгради дългосрочна и надеждна връзка. Шансът да започнете силен съдбоносен роман обаче ще се очертае пред Кучето през март и юли. В кръга на представителите на този знак може да се появят нови хора. Кучето ще има късмет, защото сред тях можете да намерите някой, който ще стане учител, на когото искате да подражавате, или някой, който ще стане надежден приятел, с когото можете да реализирате дори най-смелите проекти.

Годината на Дракона е като влакче в увеселителен парк за Свинята. Представителите на този знак ще попаднат в капани, неприятности и след това ще постигнат успех. 2024 г. ще бъде изпитание за тях. Любовни преживявания очакват тези представители на знака, които все още търсят героя или героинята на своя роман. Вероятно до вас ще се появи някой, който ще ви накара да летите на крилете на любовта, но връзката с него ще бъде много трудна за изграждане, което може да ви притисне морално. Представителите на тази зодия, които вече са намерили любовта си, ще могат отново да се уверят, че са направили правилния избор. Връзката най-вероятно ще бъде радостна и вдъхновяваща. Ще има поражения и победи в професионалната сфера или бизнеса. Трябва да се вгледате внимателно, за да не станете жертва на интриги. През април и октомври са възможни трудности в работата. Годината може да представи зашеметяваща творческа идея, чието изпълнение ще позволи на Свинята да почива на лаврите си и да осигури значителни доходи в собствения си джоб.

Плъховете ще бъдат тествани от Дракона. Представителите на този знак постоянно ще се озовават на кръстопът. Ще трябва да вземете трудни решения в професионалната сфера, да решите как да продължите напред на любовния фронт. Изборът на Плъха през 2024 г. е най-добре да се основава на подсказките на интуицията. Логиката, съветите на близки експерти могат да изиграят лоша шега. Перспективата за започване на шеметен роман за представителите на този знак ще се отвори през март, август, декември 2024 г. Възможно е принцът на бял кон или принцесата да не е непознат или непознат, а някой, който е бил наоколо през цялото това време. Семейните плъхове да очакват възходи и падения. Ще имате трудни моменти в отношенията с любимия човек. Само представителите на този знак ще решат как да се измъкнат от тях. Ако представителите на този знак положат усилия, парите ще потекат към тях като река. Важно е да не демонстрирате материалното си благополучие. По-добре е да избягвате големи покупки, така че недоброжелателите да не се активизират и да попречат на изпълнението на плановете.

Драконът ще благоприятства трудолюбивия и отговорен Телец през новата 2024 година. Представителите на знака очакват просперитет и успех в професионалната сфера. Само не си мислете, че парите и кариерното израстване ще паднат върху вас направо от небето. Не! За целта ще трябва да работите на пълни обороти. През първата половина на годината на представителите на знака дори може да им се стори, че всичко, което правят, е напразно и не носи никакви резултати. Но по-близо до есента ситуацията ще се нормализира, биковете ще издишат и ще започнат да получават дивиденти от усилията си. В средата на Телец може да се появи не съвсем приличен човек или хора. Представителите на тази зодия трябва по-внимателно да избират партньорите или приятелите си, за да не се забъркат в история, чиито последствия ще трябва да се преодоляват дълго време. В личния живот можете да се надявате на стабилност. Съдбовна среща може да се състои през юни, август, ноември. Представителите на този знак обаче може да не чакат, докато съдбата им даде шанс, а смело да хващат бика за рогата и самостоятелно да започват романи с тези, които харесват.

2024 ще бъде трудна година за Тигрите. Те ще трябва да се борят за успех в бизнеса. Никой няма да ви поднесе успеха на златен поднос. Представителите на този знак обаче знаят как да се борят за победа. В годината на Дракона Тигрите ще могат да постигнат значителен напредък в изпълнението на плановете си. Дори ако през 2024 г. не е възможно да получите това, което искате, представителите на този знак ще могат да положат основата за бъдещи победи. Техният успех през 2025 г. зависи от това колко ефективно ще работят Тигрите в годината на „Дракона“. Личният живот на Тигрите в годината на Дракона ще кипи от страсти. Емоциите ще се развихрят. Самотните представители на този знак трябва да станат по-активни - те са по-склонни да установяват контакти, да разширяват кръга от познанства. Възможно е да имате няколко романа наведнъж, дори едновременни. Дали ще завършат с регистрация на брак или не - звездите не казват. Женените тигри ще ревнуват, самите те ще предизвикват ревност в партньора си, но брачният им съюз ще издържи. Най-вероятно до края на годината семейните Тигри ще разберат, че техният партньор е просто перфектен.

Драконът е хищник, но Заекът през 2024 г. няма да е жертва. И той обаче няма да стане късметлия. Годината обещава да бъде равномерна, без съществени възходи и спадове в професионалната сфера. Може да ви се наложи да научите нещо ново или да поемете нови отговорности, но представителите на този знак лесно ще се справят с предизвикателствата. Дори ако Заекът реши да покори някакъв професионален връх, той ще успее в това без никакви проблеми. Трябва да сте по-внимателни с парите. Инвестициите и разходите трябва да се обмислят 100 пъти, преди да се направят. Трябва да сте внимателни и при реализирането на творчески проекти. Може да се опитат да присвоят идеята ви. Така че не споделяйте мислите си с никого. Положителни събития и промяна в отношенията към по-добро очакват Зайци в любовта и семейните въпроси. При условие, разбира се, че представителят на знака ще се опита да работи в тази посока. Пролетта и есента ще бъдат активни по отношение на любовните отношения за самотните Зайци. Романите, които ще възникнат по инициатива на представители на този знак, най-вероятно ще доведат до дълги и силни връзки.

Какво обещава годината на Зеления дървен дракон на децата, родени през този период?

Смята се, че хората, родени в годината на Дракона, притежават изключителна интелигентност, воля, издръжливост и въображение. Отличават се с честност и справедливост, както и с добър вкус. Обикновено всички Дракони са силни личности и оптимисти, които се стремят да променят света към по-добро.

Добротата и щедростта на Драконите е следствие от тяхната собствена сила. Клеветата и лицемерието са им чужди. Те обикновено успяват в живота и постигат целите си.

Световно известни дракони са Фридрих Ницше, Имануел Кант, Зигмунд Фройд, Фридрих Велики и Николай II. Сред тях са и много публични и креативни хора: Сара Бернхард, Салвадор Дали, Марлене Дитрих, Грегъри Пек, Татяна Пелцер, Джон Ленън, Пласидо Доминго.

Годината на Зеления дървен дракон, както следва от изчисленията на астролозите, ще благоприятства особено появата на светила в литературата и изкуството. Оказва се, че в плеяда от велики имена на Жан-Жак Русо, Луис Карол, Бърнард Шоу, Андре Мороа скоро ще се добавят нови имена.

Превод и редакция: GlasNews.bg