Жълт брашнян червей, скакалец, щурец и бръмбар - тези насекоми можем да използваме вече в кулинарията. Доколко европеецът е широкоскроен с вкусовите си предпочитания, преценете сами.
ЕС разреши добавянето на насекоми в храните
Това идва, след като нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните на територията на ЕС.
Те са идеалният отговор за много проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Насекомите са лесни за отглеждане, имат високо съдържание на хранителни вещества (подобно на пилешко, говеждо, риба или свинско), а освен това са вкусово неутрални.
Повече от 2 млрд. души по света ядат насекоми.
Диетолог за храната от насекоми: Богата на протеини, но и бум на алергии
Ето и някои рецепти с насекоми, приготвяни по света:
Ориз с щурци
Съставки
1 разбито яйце
2 супени лъжици олио
2 1/2 чаши вода
1 малка глава лук
2 супени лъжици чесън на прах
соев сос
1 чаша ориз
1 голяма чаша щурци
Подготовка
В тиган с горещото масло добавете яйцето, соевия сос, чесъна на прах и ситно нарязания лук и щурците. Когато станат златистокафяви, добавете водата. Оставете да заври. Добавете ориза. Оставете да престои 5 минути преди сервиране.
Кои насекоми ще се използват в храната?
Бисквитки и сос от сирене със заскрежени щурци
Съставки
250 гр. крема сирене
250 гр. сирене чедър
1 супена лъжица сос Уорчестършир
1 зелена чушка, нарязана
1 малка глава лук, нарязан на ситно
2 лъжици Miracle Whip®
мразовити щурци
Гевреци
Подготовка
Омекотете крема сиренето. Добавете останалите съставки. Разстелете сместа върху бисквитите и поставете замръзналите щурци отгоре.
Хляб от бананов червей
Съставки
1/2 чаша масло
3/4 чаша захар
2 банана, намачкани на пюре
2 чаши брашно
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаша счукани орехи
2 яйца
1/4 чаша печени червеи
Подготовка
Смесете всички съставки. Поставете върху намазнена тава и печете във фурната при 350 ° за един час.
Такас от мравки
Съставки
2 супени лъжици масло от фъстъчено масло
1/4 кило мравки
3 ситно нарязани люти чушки
1 домат, нарязан на ситно
Пипер
Кимион
Риган
1 добър куп кантар на ситно
Такас - тортили
Подготовка
Загрейте маслото или олиото в тиган и запържете мравките. Добавете лука, лютото и домата и подправете със сол. Поръсете с черен пипер, кимион и риган на вкус. Сервирайте в такос и гарнирайте с кориандър.
Сос от сирене за бъгове
Съставки
1 чаша варени насекоми (щурци, скакалци и др.)
1 кутия крема сирене
1 супена лъжица майонеза
1 печена червена чушка
Достатъчно чесън
сол и черен пипер
Подготовка
Сварете насекомите (щурци, скакалци и др.) В източник смесете крема сиренето и майонезата. Разбъркайте добре, докато получите фина и гладка паста. Можете да добавите малко лимон към този крем, за да стане гладък, но не прекалено. Добавете подправките и ситно нарязания пипер и разбъркайте добре. Добавете насекомите и приберете в хладилника поне 4 часа преди сервиране. Сервирайте със зеленчуци и чипс.
Забележка: Сварете живите насекоми с малко сол и черен пипер. и малко лимон. Не използвайте мъртви насекоми, те имат ужасен вкус.
Торта от насекоми
Съставки
1/2 чаша масло
1/2 чаша мед
Голяма купа пуканки
1 чаша печени насекоми (щурци, скакалци, пчели, мравки и др.)
Подготовка
Загрейте бавно маслото и меда и разбъркайте добре. Смесете насекомите с царевичните зърна и залейте с маслото и меда и разбъркайте. Поставете тази смес върху източник и поставете във фурната за 10 минути на 350º. Нарежете на ситно и сервирайте.
Пържени щурци къри с ориз
Съставки
Ориз
Къри
Слънчогледово олио
1 кутия кокосов мед
1 скилидка чесън
Половин лук
Люти чушки
Различни видове сезонни зеленчуци
Щурци
Подготовка
Гответе ориза в отделна тенджера. Загрейте маслото. Добавете лука и лютите чушки. Пържете, докато лукът стане златистокафяв. Добавете чесъна, а след това зеленчуците и щурците и им направете няколко бързи завъртания. Предварително гответе онези зеленчуци, които се нуждаят от повече готвене. Когато зеленчуците и щурците са сготвени, добавете кокосовото мляко и кърито. Разбъркайте всичко добре и сервирайте с ориза.
Задушени мравки
Съставки
1/4 кг. на мравките
1/4 кг. нежен грах вече сварен
1 пролетен лук
Сол пипер
30 грама масло
50 грама ивичен бекон
Подготовка
Задушете набраздения бекон, нарязан на малки парченца, с маслото и целия лук в тенджера. Когато беконът започне да кафяв, добавете граха и малко сол и им дайте няколко завъртания, за да попие мазнината. Добавят се мравките, смесват се добре с всички съставки и се добавя пипер. При сервиране извадете лука.
Кнедли от насекоми
Съставки
1 чаша насекоми
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 яйца
1 чаша трохи хляб
сол, черен пипер и люто чили
Подготовка
Натрошете всички съставки и разбъркайте добре до образуване на гладка каша. Добавете солта, черния пипер и лютото чили. Оформете баничките и запържете в сгорещено олио .
Гулаш (унгарска яхния) от Grasshoppers
Съставки
20 скакалци, нарязани на ситно
2 шепи мускус
6 бухал очи
3 чаши пилешка кръв
2 змийски вътрешности
3 чаши червеи
Подготовка
Изпържете ухапаните скакалци с очите на бухали и вътрешностите на змиите. След като се сготви добре, добавете пилешката кръв. Гответе 15 минути. Сервирайте на плато с червеите и украсете с шепата ситно нарязан мъх.
Гъмбо скакалец
Съставки за 6 човека
1/2 чаша лимонов сок
1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица мед
1/2 супена лъжица пресен джинджифил 1 супена лъжица дижонска горчица
2 супени лъжици различни подправки (магданоз, мента, мащерка, босилек)
12 замразени скакалци
1 червена чушка, нарязана на хапки
1 малка глава лук
Подготовка
Смесете всички съставки в купа. Добавете скакалците и оставете тази марината в хладилника за една нощ. На следващия ден извадете скакалците от маринатата, подсушете ги добре и ги запържете в сгорещено олио.
Enchiladas Oaxaca
Съставки
20 скакалец
1/2 чаша чили сос
Сол
Чесън
лук
1 лимон
1 чаша гуакамоле
6 тортили
Подготовка
Накиснете скакалците във вода за 24 часа. Гответе ги и след това ги подсушете. Запържете ги в тиган с чесън, лук, сол и лимон. Поставете ги върху тортилите с чили соса и гуакамоле.
Рецепти за десерти от насекоми
Банани фламбирани с ром с насекоми
Запържете няколко банани в намазана с масло тиган за няколко минути. След това добавете достатъчно големи какавиди пеперуди или други насекоми. Полейте с ром. Фламбира за много кратко време, достатъчно дълго, за да приготви насекомите в алкохола, и консумира незабавно, докато е още горещо.
Шоколадови насекоми
Разтопете тъмния шоколад в марината със захар и малко масло. Подгответе насекоми, които могат да бъдат малки, като мравки, или по-големи, като щурци, скакалци, ларви, какавиди и др. Накиснете насекомите в разтопения шоколад, извадете и оставете шоколада да се втвърди при стайна температура или в хладилника. Цялата трудност е в състава и слоя на шоколада. Има многобройни възможни алтернативи с бял шоколад, тъмен шоколад, с лешници и др.
Мексикански карамелни бисквити за крикет
10 щурци и 100 грама полента на човек) Задушете щурците за няколко минути в тиган с малко масло или масло. Направете или купете мини бисквитки с полента (царевично брашно - една малка бисквитка на човек). Поставете щурците, направени веднъж, върху бисквитката. Пригответе карамел, като разтопите захар и вода в тенджера. Покрийте щурците с горещ карамел, без да отнема твърде много време, за да предотвратите втвърдяването на карамела. Украсете с дискове с киви, малини и сметана (крем Шантили, сладкарски крем или ванилов сладолед). Съхранявайте в хладилник. Сервирайте прясно с шампанско или кава.
Сладолед от насекоми
Пригответе сладолед по обичайния метод. Има няколко вида сладолед (виж книгата с рецепти) и всеки от тях има различни производствени характеристики в зависимост от съставките. Идеята е да добавите насекомите към течния сладолед, преди да приключи охлаждането в хладилника. Сервирайте прясно с насекоми, видими между сладоледа. Гарантирано ще има атрактивен декоративен ефект, с многобройни възможни алтернативи: ténébrions в ягодов сладолед за десерт, щурци с или без ларви в много леко солен сладолед и др.
Крикет сорбет
Добавете насекоми към любимата си рецепта за шербет. Знаете ли например сладък лимонов сорбет с ларви на дрозофила или малинов сорбет с брашнести червеи? Кохинеята не е насекомо, но въпреки това това малко животно се поддава много добре, подобно на насекоми, на поредица от вкусни кулинарни препарати, повече или по-малко сложни.
Крикет хляб
Има два различни метода. Единият се състои от интегриране на определена пропорция (да не надвишава 25, ако хлябът трябва да втасва правилно) от крикет или насекомо брашно в тестото за хляб. Друг, по-декоративен, се състои от интегриране на цели щурци в тестото за хляб, както се прави за хляб със стафиди или за хляб с лешници. Може да се редува, разбира се, с други видове, с изключение на крикет: хляб от омари, хляб от колеотера, хляб от мравки.
Сладкарски крем с яйца или ларви на дрозофила
Пригответе сладкарски крем, като натрошите яйца от дрозофила. Тези малки яйца, снесени от „оцетовите мухи“, подчертават сладкия и постоянен вкус на крема, като същевременно добавят леко докосване на киселинността, което е високо оценено (не много, не твърде малко, цялото изкуство е в дозировката)
Брашно от насекоми
Разстелете почистените насекоми в леко намазнена тенджера. Загрейте фурната до 90 ° C и изсушете насекомите за около 1 до 3 часа. Когато са готови, те трябва да са доста чупливи и да се чупят лесно. Поставете изсушените насекоми в блендер и ги пасирайте, докато имат консистенция, подобна на пшеничен зародиш. Използвайте във всяка рецепта; червеевото брашно има вкус и мирис на сух бекон; опитайте да го поръсите върху салати, супи, хляб.
Торта с плодове и насекоми
Съставки
1 чаша брашно от щурец. 1/4 чаша стафиди 1/4 чаша квадрати от сушени плодове (праскова, ябълка, фурми и др.) 1/4 чаша вода Тази рецепта е традиционна индианска и не включва нови открития (като мая). Това обаче е много хранителен деликатес, с много протеини, въглехидрати, захари и 2 мазнини (по-малко от повечето мюсли).
Разработване:
1. Смесете съставките, докато получите плътно тесто. 1. Разточете на ленти с размер на пръст и поставете в леко намазнена тенджера. 2. Печете при 175 ° C за 20 минути или докато външната страна стане тъмно златистокафява и клечката за зъби излезе чиста. 3. Оставете да се охлади и сервирайте. Вариации: Добавете 1/4 чаша овесени ядки и малко повече вода за по-голяма консистенция, подобна на гранола. Използвайте различни видове брашно от насекоми, за да различавате вкусовете.
Източник: waykun