Продажбите на безалкохолна бира бележат истински бум, а търсенето ѝ никога не е било по-високо. Но ново изследване показва, че тези напитки не са толкова здравословни, колкото мнозина се надяват.
Учени откриват, че две бутилки дневно са достатъчни, за да се повишат нивата на кръвната захар – фактор, който увеличава риска от развитие на диабет тип 2. Безалкохолната бира също води до натрупване на инсулин в кръвта, още един сигнал за риск от диабет.
Освен това при консумацията на някои видове нискоалкохолна или безалкохолна бира се повишават и нивата на вредния холестерол и триглицеридите – мазнини в кръвта, свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.
Много от тези напитки също така съдържат висок брой калории, което може да допринесе за затлъстяване.
През 2023 г. продажбите на безалкохолна бира в британските пъбове достигат рекордните 120 милиона пинти – увеличение с 14% спрямо предходната година и с цели 77,8% спрямо 2019 г.
Тази рязка промяна отразява тенденцията все повече британци да избягват алкохола, замествайки го със „здравословни“ алтернативи. Но въпреки че безалкохолната бира безспорно е по-добра от редовната консумация на алкохол, новото изследване показва, че тя съвсем не е безвредна.
Изследователи от Германия и САЩ проследяват 44 здрави млади мъже, които в продължение на четири седмици пият по две бутилки по 330 мл безалкохолна бира или вода всеки ден. Кръвни изследвания показват, че при участниците, пиещи бира, има неблагоприятни ефекти върху сърдечно-съдовото здраве.
Рисковете се оказват по-високи при пшеничните безалкохолни бири и така наречените „смесени бири“, често ароматизирани с портокалова или лимонова сода. По-светлите бири тип пилзнер, лишени от алкохол или с максимум 0,5%, имат по-слабо изразен вреден ефект, но все пак не са напълно безобидни.
Изследователите обобщават в доклад, публикуван в списание Nutrients:
„Безалкохолната бира все по-често се консумира като алтернатива на алкохолните напитки. Но ползите и рисковете все още не са достатъчно ясни. Ние открихме, че тези напитки оказват неблагоприятно въздействие върху метаболизма – основно поради високото си съдържание на захар и калории.“