Всеки знае за необходимостта да пие достатъчно вода на ден. Но какво се случва, ако това препоръчително количество се увеличи до 11 чаши дневно и се приема в продължение на 30 дни? 

Според журналистката Хана Харпър от Health.com тя решила да увеличи количеството вода, консумирана през деня, от препоръчителните 2 на 2,7 литра, или до 11 чаши дневно. Тя не е включила в изчисленията си чай, кафе или сокове, съдържащи вода.

„Не усетих големи промени в здравето си след 30 дни пиене на повече вода. Въпреки това видях фини резултати във връзка с моите цели, както и някои общи ползи от по-последователното пиене на вода през целия ден“, пише тя.

Според Хана Харпър първата цел на експеримента е била „да се формира навик за пиене на вода през целия ден“ и да се поддържа постоянно ниво на хидратация в тялото. Това се демонстрира най-добре при физически упражнения, когато тя се занимавала активно с тренировка вечер.

„Чувствах, че подобрява издръжливостта и комфорта ми по време на тренировки. Дори по време на гореща йога можех да ходя един час и трябваше да изпия само половин бутилка вода. Обикновено допивам бутилката по време на час и след това се чувствам жадна – и се избърсвам от [потта]“, посочва журналистката.

Тя забеляза, че започва да се чувства различно в дните, когато „не е пила толкова много вода преди тренировка“. Жената добавя, че й е било трудно да се отпусне и да започне да спортува, а още по-трудно да остане хидратирана по време на тренировка.

Друга цел по време на експеримента е намаляване на главоболието. Забеляза, че това я притеснява по-малко, когато започне да пие повече вода.

„Изненадващо, пиенето на вода през деня също подобри съня ми. Преди това си изградих навик да се събуждам за кратко през нощта, за да пия вода, но когато започнах да пия повече вода през деня, осъзнах, че ще спя цяла нощ и няма нужда да слагам повече чаша на нощното ми шкафче“, подчерта Харпър.

Журналистката заявява, че пиенето на повече вода не е подобрило общите й енергийни нива. Въпреки това тя признава, че редовното увеличаване на приема на течности очевидно е подобрило общото й благосъстояние и нивата на хидратация.

„Според моя опит пиенето на достатъчно вода е по-скоро за предотвратяване на отрицателните ефекти от дехидратацията, отколкото за по-нататъшно насърчаване на здравето. Поддържането на хидратация може да помогне на тялото ви да функционира по-добре, което може да доведе до „ползи“ като повишена издръжливост по време на тренировка или усещане за по-голяма концентрация, “, казва Харпър.

Нивата на хидратация могат да се поддържат чрез пиене на сокове, кафе и други напитки, съдържащи течност, въз основа на дневните ви нужди, казва тя. Също толкова важна е балансираната диета с плодове и зеленчуци, която ще допринесе за постоянен баланс на водата в тялото.