Зима е, студено е... И трябва да се сгреем. Естествено, освен с климатик това може да стане доста успешно и с подходящата напитка. Предлагаме ви едно забавно ръководство за немски зимни напитки, които топлят тялото и душата - от горещи до опияняващи.

Горещ лимон

Снимка: flickr.com

„Горещият лимон“ се състои от вода, лимонов сок и евентуално захар или мед. Можете също да добавите джинджифил към този популярен домашен лек за настинка. За да се запази например витамин С, изцеден сок от лимон се добавя към водата само след като е загрята. В този случай температурата на водата трябва да бъде около 60 ° C.

Кафе

Снимка: flickr.com

“Coffee, Coffee muß ich haben!”, пее страстно момичето, персонаж на “Coffee Cantata” от Йохан Себастиан Бах, съобщавайки също, че вкусът на кафето е по-мек от хиляди целувки и по-сладък от виното с индийско орехче. Първото музикално произведение, посветено на ободряваща и затопляща напитка, е написано от великия немски композитор през 30-те години на 17 век по молба на собственика на кафенето. 

По това време кафенетата бяха като клубове, където се срещаха търговци, учени и богати хора. В някои региони на страната беше забранена продажбата на екзотични зърна от Арабия, а в много страни бяха наложени високи данъци. В момента годишният обем кафе, консумиран от средностатистическия германец, надвишава количеството консумирана бира, вино и минерална вода.

Rüdesheimer Kaffee

flickr.com

Рецептата за приготвяне на кафе от Rüdesheim am Rhein е изобретена през 1957 г. от немски готвач. В специална чаша захарните кубчета се запалват с бренди Asbach Uralt, след което се добавя силно черно кафе с ванилова захар и бита сметана с шоколадови стърготини.

Чай

flickr.com

Дълго време чаят в Германия също беше напитка, която можеха да си позволят само представители на висшето общество. Работниците и селяните могат да си позволят чай едва след спада на цените в началото на 19 век. Днес Източна Фризия е световен лидер по количество изпит черен чай, а по рафтовете на немските супермаркети се предлагат широка гама от по-популярни билкови смеси. При студено време в Германия се пие и черен чай, като се добавят карамфил, канела, черен пипер и други подправки.

Hüttentee

srf.ch

За любителите на известната поговорка „Чаят не е водка, няма да изпиеш много” в Германия има специална напитка. Hüttentee или Förstertee е немският еквивалент на австрийския чай за ловци Jagertee, чието име е защитено от специален регламент на ЕС. Всъщност "горският чай" е гореща напитка, популярна в планинските хижи сред скиорите и туристите, състояща се от черен чай, захар и местно произведен ром.

Руски шоколад

kochbar.de

Това е името в Германия за горещ шоколад с алкохол, според легендата, измислена от руските царе. Напитка от какао и в зависимост от рецептата - водка, ракия или коняк - може да се гарнира с бита сметана и шоколадови стърготини по желание. Версията с ром или ликьор, разпространена най-вече в Северна Германия, се нарича още Лумумба - на името на конгоанския политик Патрис Лумумба или Tote Tante - на нечия "покойна леля".

Glühmost

flickr.com

Горещият сайдер е особено популярен около Коледа, главно в Южна Германия. Състои се от загрят ябълков или крушов сайдер, канела, карамфил, лимон, анасон, захар или мед.

Греяно вино

flickr.com

Германското дружество за защита на потребителите определя греяното вино като ароматизирана напитка, приготвена изключително от червено или бяло вино и овкусена основно с канела и/или карамфил. В зависимост от региона за приготвянето му се използват предимно червени вина. А например в Нюрнберг греяното вино се произвежда от широко разпространеното бяло вино във Франкония. Класическата рецепта включва добавяне на захар, канела, карамфил, кардамон, лавров, както и звезден анасон и лимонова кора.

Съгласно установените стандарти е строго забранено добавянето на вода към греяно вино, което трябва да съдържа най-малко 7% и не повече от 14,5% алкохол.

Пунш

 

flickr.com

За разлика от греяното вино, към тази топла напитка може да се добави вода - и дори е необходима, според традиционната рецепта. И така, в Индия, откъдето моряците на Британската Източноиндийска компания донесоха пунша в Европа, той се състои от пет компонента: ром, захар, лимонов сок, гореща вода и чай. Оттогава има безброй възможности за приготвяне на пунш и всички те споделят плодовия сок, който е част от напитката.

Горещ пунш

flickr.com

Този „горещ пунш“ на основата на червено вино, който стана традиционен в Германия по време на коледните тържества, придоби популярност след излизането през 1944 г. на филма „Die Feuerzangenbowle“ с участието на Хайнц Рюман. Във виното се добавят различни подправки като карамфил и канела, а може и плодов сок. След това съдът със сместа се загрява и отгоре се поставя специална решетка Feuerzange, върху която се поставя конична захарна питка Zuckerhut, полята с ром. Захарта се запалва и се залива с ром, докато цялата се отцеди в пунша.

Превод: GlasNews