От години учените твърдят, че сънят е изключително важен за физическото и психическото здраве на човека. Липсата на сън може да доведе до много последствия, както и появата на преждевременни бръчки, освен това постоянната липса на сън може да увеличи риска от ранна смърт, пише Daily Mail.

Сега учените ясно доказаха, че липсата на сън също оставя "следи" по лицата ни. Резултатите от ново проучване показват какво се случва с лицето ни, ако не спим 7 часа на ден: под очите се появяват тъмни кръгове, лицето се покрива с допълнителни бръчки, а кожата става отпусната.

Предишни проучвания вече показаха, че много хора на планетата всъщност не спят необходимия брой часове на ден - това се дължи на работа, стрес или грижи за деца. В ново проучване компанията за технологии за сън Simba използва изкуствен интелект, за да разбере какво се случва с лицето ни, когато не спим достатъчно.

От тъмни кръгове под очите до допълнителни бръчки - последствията от липсата на сън / Снимка: Simba

Авторите на изследването отбелязват, че изображенията, получени по време на новата работа, трябва да послужат като напомняне на човечеството колко е важно да следим здравето си и как ни вреди липсата на сън.

Преди да използват AI, изследователите са анкетирали 2000 британци за моделите им на сън, както и за естетиката на лицето. Резултатите от проучването доказват, че повечето от реципиентите спят по-малко от препоръчителните 7 часа на ден. Освен това хората над 55-годишна възраст страдат най-много от липсата на сън.

Снимка: Simba

Анкетираните жени също казали, че са забелязали леки бръчки, фини линии и отпусната кожа и изглеждат стресирани и уморени. Анкетираните мъже, от друга страна, съобщават за торбички под очите, суха кожа и уморен вид, когато не спят достатъчно. Изследователите смятат, че ефектът от липсата на сън върху лицето на човек зависи и от възрастта.

Като цяло 12% от анкетираните съобщават за суха кожа по време на лишаване от сън. Въпреки това, в групата на получателите на възраст 18-24 години този показател нараства до 20%. Почти една трета от тази възрастова група също съобщават за торбички под очите си след нощ на лош сън, в сравнение със средно 20%. Резултатите показват, че тъмните кръгове под очите са основният страничен ефект от лишаването от сън при по-възрастните участници в проучването.

Снимка: Simba

След това учените са използвали тези данни и изкуствен интелект, в резултат на което успяват да покажат визуално как ще се променят лицата на хора от различни възрасти, ако изпитват липса на сън за дълго време.

Според Лиза Артис, заместник главен изпълнителен директор на благотворителния партньор на Simba, The Sleep Charity, липсата на сън е голям проблем, особено за дълги периоди от време. Изследванията показват, че хроничното лишаване от сън засяга нашата кожа, ум и тяло, независимо от възрастта ни. Изследователите обаче признават също, че генетиката също играе роля в това как съзряваме и стареем. Постоянната липса на сън обаче може да влоши ситуацията.

Превод: GlasNews.bg