Учените предупреждават за слънчевото затъмнение през следващия месец.

Запалените астрономи и тези, които просто обичат големите събития в небето, очакват с нетърпение спектакъла през април, когато Луната временно ще блокира слънчевата светлина.

Пълно слънчево затъмнение ще премине през Северна Америка, а за Европа то няма да е пълно.

На 8 април американците вероятно ще пътуват до един от 14-те щата, в които ще видят събитието в пълната му прелест, включително Тексас, Ню Йорк, Охайо и Оклахома.

В зависимост от метеорологичните условия Мексико също ще преживее социалното затъмнение в около 11:07 ч. местно време.

А след като навлезе в Канада, то ще завърши в Северна Америка на брега на Нюфаундленд в 17:16 ч. по Гринуич.

Но тъй като хората се вълнуват от невероятния природен спектакъл и пътуват, за да могат да го преживеят, има някои опасения за безопасността на хората. Български учени също се се отправят към САЩ, за да наблюдават събитието.

Местните учените се опасяват, че по време на затъмнението ще се увеличи броят на катастрофите с фатален край.

Изследователи от Университета в Торонто прегледаха данните от Националната система за анализ на смъртните случаи на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата за данните от слънчевото затъмнение през 2017 г. и установиха, че три дни преди и след голямото събитие в САЩ е имало над 1000 допълнителни смъртни случая на пътя.

Изследователите установяват, че около затъмнението около 10,3 души са участвали във фатални автомобилни катастрофи на час, в сравнение със 7,9 души на час в други сравнителни прозорци - като затъмнението се свързва с 31% увеличение на фаталните автомобилни катастрофи.

"Това означава средно по 1 допълнителен участник в катастрофа на всеки 25 минути и 1 допълнителен смъртен случай на всеки 95 минути", пишат изследователите.

Твърди се, че тази причина за увеличаването на броя на шофиращите се дължи на това, че много повече хора са тръгнали по пътищата, за да пътуват до места, където ще могат да видят затъмнението.

Предполага се, че по време на предстоящото затъмнение през април над 3,7 млн. души ще пътуват до един от тези ключови 14 щата, за да видят чудото.

Вероятно в Тексас ще пристигнат най-много пътници, като се предполага, че те ще бъдат между 270 000 и един милион, тъй като страната е с отлично местоположение за наблюдение на слънчевото затъмнение.

В доклада се посочва, че общото увеличение на риска от пътнотранспортни произшествия е сравнимо с това, което се случва по време на големи празници в САЩ, като Деня на благодарността и големия уикенд на 4 юли.

Превод: GlasNews