Има много разсейващи фактори, които могат да попречат на работата ни, но "най-голямото прекъсване" на продуктивността е безсмисленото превъртане в телефона.

В това е убеден кариерният експерт и автор на бестселъри Джеймс Клиър, цитиран от CNBC.

"Телефонът е постоянно до вас. Той е там, за да прекъсне почти всяка целенасочена, творческа задача, върху която се опитвате да работите", споделя Клиър в новостартиралия си MasterClass, където опреснява философията от най-успешното си издание "Атомни навици".

"Изборът, който правите на екрана у дома, често определя мястото, където прекарвате времето си през целия работен ден. Може би разглеждате Instagram, когато сте вкъщи. Но след това се оказва, че скролвате безсмислено там в продължение на 30 минути, докато сте на работа."

Прекъсвания заради социалните медии или постоянните известия в крайна сметка ни пречат да "работим на високо ниво", казва Клиър, но има начини да намалим разсейването и да оптимизираме навиците си за потребление. Според него, колкото повече даден навик е свързан с конкретна "специална зона", където го правите, толкова по-вероятно е да се запази.

"Например, да кажем, че се опитвате да изградите нов навик да четете. Но всеки път, когато седнете на дивана, се оказва, че се разсейвате. Искате да включите телевизора", обяснява той.  "Така че при създаването на зона за четене просто вземате малък стол, поставете го в ъгъла и единственото нещо, което се случва на този стол, ще е четенето."

И обратното, ако се опитвате да изпълнявате няколко навика в една и съща зона, става много по-лесно да се разсеете.

"Ако телефонът ми е пред мен, ще го проверявам на всеки три минути, просто защото е там", казва Клиър.

Въпреки че изключването на телефона или известията може да увеличи шансовете да не бъдете прекъсвани, можете да използвате и физическото си пространство, за да си помогнете. Правило, което Клиър се опитва да спазва в домашния си офис, е да оставя телефона си в друга стая до обяд всеки ден.

"Невинаги го правя, но когато го правя, почти винаги имам по-успешни сутрини, защото мога да работя по програмата си, да реагирам на нещата, които намирам за най-подходящи", споделя той.

"Опитвайки се да подобрите цифровата си среда ... вие сте в по-добра позиция да формирате навиците си, вместо те да формират вас.", съветва експертът.

Формирането на нови навици обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Ето защо Клиър съветва да се съсредоточите върху само "1% подобрение" всеки ден.

"Когато дните се натрупат, ще откриете, че тези малки промени, тези разумни подходи, които предприемате, се превръщат в нещо много по-голямо", добавя той.

"Времето ще увеличи всичко, което му дадете. Ако имате добри навици, времето се превръща във ваш съюзник. Ако имате лоши, то се превръща във ваш враг – с всеки изминал ден дупката се задълбочава все повече."

Формирането на добри навици е свързано с това да наблегнете на траекторията, вместо на позицията си.

"Нека да направим крачка назад, да не се притесняваме толкова много за текущата си позиция, а да се съсредоточим малко повече върху текущата си траектория. Дали се подобряваме с 1% или се влошаваме с 1%?"

Докато изграждате навици, които ви тласкат в правилната посока, всичко, от което се нуждаете, е време, смята Клиър.  

"Не искам да се впускате и да се опитвате да правите прекалено много. Но няма и причина да чакате. Не бързайте, но и не отлагайте.", допълва експертът.