За предпазване от инфаркт и инсулт и някои други смъртоносни заболявания е полезно редовно да се ядат лимони, съветва диетологът Алексей Кабанов. За това пише РИА Новости.

Кабанов казва, че лимонът не само намалява риска от инфаркт и инсулт, но и при редовна консумация предпазва от рак и диабет.

Според него този цитрус помага на организма да усвоява желязото и подобрява тена.

"Няколко резена лимон на ден ще заредят тялото с основни витамини, ще помогнат за понижаване на кръвното налягане и ще участват в синтеза на много хормони", добавя специалистът.

Лимоните, подчертава Кабанов, се оказаха рекордьори по количество полезни вещества в състава. Прекомерната употреба обаче може да предизвика алергична реакция. Хората с хронични стомашно-чревни заболявания трябва да използват този плод особено внимателно, тъй като може да предизвика обостряне на язва, колит и гастроентерит.

Лимонът също ободрява, облекчава умората и сънливостта, бори се с гаденето, подобрява чревната подвижност, подмладява и попълва липсата на витамини и минерали. Има козметичен избелващ ефект върху кожата, тонизира я и регулира работата на мастните жлези.

Добрият лимон не трябва да е прекалено твърд или прекалено мек – това е признак на презрялост. Не купувайте лимони, покрита с тъмни петна. А ако плодовете нямат аромат, тогава най-вероятно те са отгледани с помощта на химикали. На стайна температура лимоните могат да се съхраняват до две седмици, стига да не се поставят на слънце. В хладилника срокът им на годност се увеличава до два месеца, но не е препоръчително да поставяте плодовете на общ рафт с други продукти, по-добре е да ги поставите в отделението за зеленчуци и плодове. За да запазите продукта по-дълго, можете да го увиете в пергаментова хартия.

Превод: GlasNews.bg